Саопштио ММФ

Буџет Саудијске Арабије биће у дефициту

  • Извор: Б92
  • 05.09.2024. 11:05

Буџет Саудијске Арабије биће у дефициту како цијене нафте падају, као и због огромних пројеката чији је циљ да трансформишу економију те азијске земље, саопштио је Међународни монетарни фонд (ММФ).

Буџет Саудијске Арабије биће у дефициту како цијене нафте падају, као и због огромних пројеката чији је циљ да трансформишу економију те азијске земље, саопштио је данас Међународни монетарни фонд (ММФ).

Како се очекује, Саудијска Арабија ће имати вјероватно дефицит од 0,1 одсто бруто-домаћег производа (БДП) ове године и око 1,1 у 2025, пренио је Блумберг.

ММФ прогнозира просјечан мањак у саудијској каси од 2,9 одсто у периоду између 2026. и 2029. године. То би представљало значајан преокрет од 2022. године, када је нафта скочила на скоро 130 долара по барелу, након почетка сукоба у Украјини, а суфицит у буџету Саудијске Арабије износио је скоро 14 одсто БДП-а. Цијене нафте су од тада пале, а нарочито посљедњих мјесеци због бојазни за стање привреда САД и Кине.

Ове недјеље је Брент (мјешавина сирове нафте високог квалитета) пао за више од шест одсто на око 73,50 долара по барелу, а то је далеко испод онога што је саудијској краљевини неопходно да уравнотежи буџет.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: