Saopštio MMF

Budžet Saudijske Arabije biće u deficitu

  • Izvor: B92
  • 05.09.2024. 11:05

Budžet Saudijske Arabije biće u deficitu kako cijene nafte padaju, kao i zbog ogromnih projekata čiji je cilj da transformišu ekonomiju te azijske zemlje, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Budžet Saudijske Arabije biće u deficitu kako cijene nafte padaju, kao i zbog ogromnih projekata čiji je cilj da transformišu ekonomiju te azijske zemlje, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Kako se očekuje, Saudijska Arabija će imati vjerovatno deficit od 0,1 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) ove godine i oko 1,1 u 2025, prenio je Blumberg.

MMF prognozira prosječan manjak u saudijskoj kasi od 2,9 odsto u periodu između 2026. i 2029. godine. To bi predstavljalo značajan preokret od 2022. godine, kada je nafta skočila na skoro 130 dolara po barelu, nakon početka sukoba u Ukrajini, a suficit u budžetu Saudijske Arabije iznosio je skoro 14 odsto BDP-a. Cijene nafte su od tada pale, a naročito posljednjih mjeseci zbog bojazni za stanje privreda SAD i Kine.

Ove nedjelje je Brent (mješavina sirove nafte visokog kvaliteta) pao za više od šest odsto na oko 73,50 dolara po barelu, a to je daleko ispod onoga što je saudijskoj kraljevini neophodno da uravnoteži budžet.

Pratite nas i putem Vibera