Сметају им разговори са Путином

Брисел покренуо бруталну одмазду према Орбану, саопштена одлука!

  • Извор: Агенције
  • 12.07.2024. 17:17

Премијер Мађарске Виктор Орбан, чија земља предсједава у Савјету ЕУ, није позван да се традиционално обрати на првој пленарној сједници Европског парламента у новом сазиву која се отвара сљедеће седмице, саопштила је европски посланик из фракције "Renew" Клада де Мело.

- Као што сте примјетили, Орбан није на дневном реду за следећу седмицу. Сви сте били свједоци његових поступака након што је предсједавање у Савјету ЕУ прешло на Мађарску. Он не поштује улогу и правила како функционише ЕУ и зато није позван на ову пленарну сједницу - казала је Де Мело на прес-конференцији у Бриселу.

Сијарто: НАТО наставља подршку Украјини, Мађарска неће да учествује у томе

Сијарто: НАТО наставља подршку Украјини, Мађарска неће да учествује у томе

По правилу, лидер земље која преузима шестомјесечно предсједавање Савјетом ЕУ обраћа се посланицима како би представио програм предсједавања. Раније је Европска комисија саопштила да је традиционална посјета европских комесара у престоницу председавајуће земље такође упитна након Орбанове посјете Москви.

Након тога се огласила Влада Мађарске, која је саопштила да присталице рата у Бриселу нападају мировну мисију Мађарске и њеног премијера, али да је мир неопходан.

Орбан: У контактима са Русијом и Украјином Мађарска дјелује у своје име

Орбан: У контактима са Русијом и Украјином Мађарска дјелује у своје име

- Присталице рата у Бриселу иступају против мађарске мировне мисије и зато сада нападају предсједавање Мађарске у ЕУ и премијера Мађарске. Мир је неопходан и ми морамо дјеловати зарад мира - саопштила је Влада Мађарске за Спутњик.

Орбан је раније посјетио Украјину, Русију и Кину. Посјета Москви и састанак са предсједником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: