Ако престану слати оружје

Борељ признао оно што Запад не жели: Сукоб у Украјини може завршити за 15 дана!

  • 07.10.2024. 14:34

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да би се украјински сукоб окончао за 15 дана без помоћи Запада Украјини.

"Многи људи желе да се рат што прије заврши. Ако престанемо да подржавамо Украјину, за 15 дана ће се рат завршити и (руски предсједник Владимир) Путин ће постићи своје циљеве. Али да ли желимо ово за Украјинце и за безбједност нас самих, Европљана?", казао је Борељ у интервјуу за шпански лист "20 минута".

Говорећи о 14. пакету санкција Русији, Борељ је рекао да је то његово достигнуће као шефа европске дипломатије.

Према његовим ријечима, током пет година како је на челу дипломатије ЕУ, предузети су важни кораци како би се осигурало да ЕУ постане "геополитички играч", а не само "комерцијални".

"Политико" је раније писао да Борељ заузима "најбескориснији положај" и да ће по његовој оставци остати упамћен као "званичник чије осуде и изјаве нису довеле до ничега".

Ове јесени, Борељ треба да преда своја овлашћења бившој премијерки Естоније Каји Калас.

Претходно је шефица Европске комисије Урсула Фон дер Лајен у свом приједлогу за нови састав Европске комисије одобрила кандидатуру Каје Калас за мјесто високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.