Десети дан сукоба

Болнице у Гази остају без горива, Израел демантовао прекид ватре на југу енклаве

  • Извор: Агенције
  • 16.10.2023. 09:32

Десети је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања упозорила је данас да очекује да ће болнице широм Појаса Газе имати горива за још 24 часа.

- Гашење резервних генератора би угрозило животе хиљаде пацијената који су у опасности - навела је поменута канцеларија на свом сајту.

Додали су да је Израел дјелимично обновио водоснабдијевање у Кан Јунису, на подручју на истоку Газе.

- Забринутост због дехидрације и болести које се преносе водом и даље је велика с обзиром на колапс водоводних и санитарних услуга, укључујући и јучерашње затварање посљедњег функционалног постројења за десалинизацију морске воде у Гази - наводи се у извјештају Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних питања.

Израел демантовао да је постигнут споразум о прекиду ватре на југу Газе

Израел је негирао извјештаје да су Израел, САД и Египат постигао споразум о прекиду ватре у јужној области Појаса Газе, како би се дозволило да се отвори гранични прелаз Рафа са Египтом и дозволи да хуманитарна помоћ доспе до Палестинаца.

"У овом тренутку, не постоји договор о прекиду ватре због уласка хуманитарне помоћи или изласка странаца из Појаса Газе", наводи се у саопштењу кабинета премијера Бењамина Нетанијахуа, пренио је Тајмс оф Израел.

Нешто раније, новинска агенција Ројтерс је, цитирајући двојицу египатских безбједносних званичника, објавила да је Израел пристао на краткотрајни прекид ватре од 8 часова по средњоевропском времену, у наводном договору са званичницима Египта и Сједињених Америчких Држава.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.