Збогом

Боце кока-коле, познатих парфема и вискија напуштају Европу?

  • Извор: Танјуг
  • 27.10.2023. 12:29

Боца кока-коле са потписом, заједно са другим дизајнерским боцама за виски или парфем, могла би да буде истиснута са европског тржишта.

То би могло да се догоди према новом нацрту правила ЕУ за промовисање паковања за вишекратну употребу да би се смањио амбалажни отпад у Европи.

Тај закон је изгласан 24. октобра у Комитету Европског парламента за животну средину, што је први корак у процедури пре него што парламент у новембру усвоји нацрт, објавио је Еурактив.

Истраживање мозга: Загонетна бијела маса

Истраживање мозга: Загонетна бијела маса

План је да се закон финализује на време прије јунских европских избора.

Еурактив истиче да примјеном тог закона постоји ризик да се наруши заштита права интелектуалне својине када је у питању посебна амбалажа као што су брендиране боце за пиће.

"Ризик је да ће упаковани производи почети да изгледају исто. Креативни дизајн и култни облици постепено ће нестати, а комерцијална вриједност ће бити протраћена јер брендови више не могу да се издвајају једни од других на полицама", саопштило је трговинско удружење које представља произвођаче стаклених флаша ФЕВЕ.

Познат идентитет страдалог у Гламочанима

Познат идентитет страдалог у Гламочанима

Захтјеви за дизајн амбалаже су наведени у директиви о амбалажном отпаду која захтјева да се тежина и запремина амбалаже сведу на минимум.

Представништво компаније "Кока Кола" у ЕУ у Бриселу за сада је одбило да коментарише нацрт новог закона, наводећи да истражује импликације на своје производе.

У недјељу у Бањалуци бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви

У недјељу у Бањалуци бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви


Пратите нас и путем Вибера