Избори у Америци

Битка за Пенсилванију: Барак Обама против Илона Маска

  • Извор: РТС
  • 11.10.2024. 18:15

Тачно 16 година од када је његов предизборни караван изазивао хистерију одушевљења скоро гдје год да се појавио, Барак Обама је допутовао у Пенсилванију, покушавајући да убиједи становнике некадашње пријестонице челика да гласају за Камалу Харис. Готово истовремено, најбогатији човјек Америке Илон Маск скакао је од среће по бини током предизборног скупа Доналда Трампа у градићу Батлер, свега сат вожње удаљеном од Питсбурга.

Дуел Обаме и Маска производ је чињенице да би гласови из Пенсилваније, једне од "заборављених" америчких савезних држава, могли одлучити исход предсједничких избора 5. новембра.

Према посљедњим истраживањима јавног мњења, кандидаткиња демократа Камала Харис има готово немјерљиво малу предност у односу на Доналда Трампа. За Харисову би гласало 48 одсто гласача у Пенсилванији, односно 0,6 одсто више него за кандидата републиканаца.

Сјећате ли се дјевојчица из снимка 'Боже, Петра' - данас имају 19 година

Сјећате ли се дјевојчица из снимка 'Боже, Петра' - данас имају 19 година

"Мртва трка" у Пенсилванији, неминовно, изазвала је панику у оба изборна штаба, па су демократе покушале да утичу на бираче извлачећи "џокера", најбољег говорника међу америчким предсједницима претходних неколико деценија - Барака Обаму.

Обамина кратка пенсилванијска турнеја покушај је демократа да одобровоље афроамеричке гласаче, чији је ентузијазам за поруке који долазе из штаба Камале Харис прилично депримирајуће дјеловао и на некадашњег предсједника Америке.

Демократе, које су током изборне трке 2016. године заборавиле западну Пенсилванију, тврде да овакву грешку више никада неће поновити, али је Обама послије скупа у Питсбургу рекао сарадницима да је осјетио "изостанак узбуђења", које је пратило његове походе у ту државу 2008. и 2012. године.

Џокер, Барак Обама

Помињући бол, проблеме, али и радост који су пратили "његов пут", Обама је упозорио на опасност по америчку демократију коју би представљала побједа "могула некретнина који је постао политичар".

Аналитичари, ипак, тврде да је ангажовање најбољег међу демократским ораторима неколико недјеља пред гласање можда и знак да штаб Камале Харис осјећа да им побједа на изборима полако клизи из руку.

Ђоковић срео Федерера у Шангају - о њиховом поздраву бруји свијет

Ђоковић срео Федерера у Шангају - о њиховом поздраву бруји свијет

Са оцјенама аналитичара слажу се и кладионичари, који Трампу дају прилично озбиљну предност у односу на Камалу Харис, док истраживања јавног мњења кандидаткињи демократа дају предност од око два и по одсто.

Да проблем по демократе буде већи, готово је извјесно да ће, послије 5. новембра, изгубити већину у Сенату, што би, уколико Трамп постане предсједник, све три кључне полуге власти у Америци могло ставити у руке републиканаца.

Такав развој ситуације у први је план избацио најбогатијег човјека на свијету, власника мреже "Икс" и "Тесле" Илона Маска, који је сопствени "главни штаб" пребацио у Пенсилванију, тврдећи да ће управо ова држава одлучити будућег предсједника САД.

Гужве на појединим граничним прелазима

Гужве на појединим граничним прелазима

Због тога је успоставио "ратну собу" у Питсбургу, гдје је довео адвокате, маркетиншке стручњаке, експерте разних фела и најближе пријатеље, покушавајући да на изборе пренесе успјех у рјешавању кризних ситуација са којима су се у прошлости суочавале његове компаније.

Истовремено, Трампу је на располагање ставио труст мозгова који, иначе, води његове компаније, док посматрачи тврде да кампању републиканског кандидата подржава једнаким жаром којим води "Икс" и "Теслу".

Маск по кућама

Уколико буде потребно, најавио је, лично ће ићи од куће до куће у Пенсилванији, како би наговорио бираче да гласају за Трампа. Посљедњих недјеља, оптуживао је демократе да ће пустити у земљу огроман број нелегалних имиграната, који ће им, заузврат, омогућити да заувијек остану на власти.

Тврди да би избори 5. новембра могли бити посљедњи слободни избори у Америци.

Пас оштетио авион хрватске компаније

Пас оштетио авион хрватске компаније

Људи у Пенсилванији сматрају да ће управо њихови гласови одлучити ко ће то бити.

На претходних осам предсједничких избора, демократе су у Пенсилванији побиједиле седам пута. Једини пут доминацију демократа прекинуо је управо Доналд Трамп 2016. године, и то послије чувене дебате у којој га је до ногу потукла тадашња кандидаткиња демократа - Хилари Клинтон.

И овога пута, Пенсилванија је подијељена. Не само по окрузима или градовима, већ и унутар самих насеља.

У смрзнутом шпинату на бх. тржишту пронађен кадмијум: Огласила се Агенција за безбједност хране

У смрзнутом шпинату на бх. тржишту пронађен кадмијум: Огласила се Агенција за безбједност хране

На такав закључак наводи и истраживање дневника Филаделфија инквајерер према којем ће резултати избора у Пенсилванији овог пута зависити од предграђа мањих градова - Харисбурга, Алтуне, Џонстауна или неког другог мјеста дуж пута који носи име по оснивачу Пенсилваније, Вилијему Пену.

Прије два дана, власти у пријестоници Америке, Вашингтону, затворили су дио авеније Пенсилванија, како би спремили бину на којој ће будућа предсједница или предсједник САД одржати инаугурациони говор. Како стоје ствари, о особи која ће се попети на бину одлучиће управо гласачи по чијој је држави названа ова улица.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '' Емисија: Прича се

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)