Ministar spoljnih poslova Njemačke

Berbok podržala ulazak Švedske i Finske u NATO: Tu ih guraju postupci Vladimira Putina

  • Izvor: klix.ba
  • 14.05.2022.21:51

Ministar spoljnih poslova Njemačke Analena Barbok rekla je kako podržava ulazak Finske i Švedske u NATO te da svaka zemlja ima pravo odlučivati o tome kojoj će se organizaciji pridružiti.

Na završnoj konferenciji nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja G7 Berbok je izjavila kako svaka zemlja može slobodno odlučivati o članstvu u NATO-u što se takođe odnosi na Švedsku i Finsku.

"Nije NATO taj koji je gurnuo Švedsku i Finsku da se pridruže organizaciji već postupci ruskog predsjednika. Oni žele da nastave da žive u miru sa svojim susjedima i ovaj savez će ih podržati", poručila je šefica njemačke diplomatije.

Takođe, naglasila je kako bi ulazak Finske i Švedske u NATO značajno ojačao organizaciju.

"Njemačka vlada je već jasno stavila do znanja da podržavamo pristupanje U NATO. Finska i Švedska su jake zemlje u smislu vlastitih odbrambenih sposobnosti. Samo njihovo prisustvo učinilo bi jakim i NATO", zaključila je Berbok.

Pored ministra spoljnih poslova Njemačke, ulazak Švedske i Finske u NATO podržao je kancelar ove države Olaf Šolc koji je rekao kako će Berlin ponuditi punu podršku državama na putu ka ulasku u NATO.