Матео Ренци

"Бајден треба да се повуче из изборне трке"

  • Извор: СРНА
  • 03.07.2024. 19:39

Предсједник САД Џозеф Бајден треба да одустане од кандидатуре за други мандат или ће се Доналд Трамп сигурно вратити у Бијелу кућу, изјавио је бивши италијански премијер Матео Ренци.

Ренци (49) је водио владу лијевог центра од 2014. до 2016. године и био је близак администрацији тадашњег предсједника САД Барака Обаме, у којој је Бајден био потпредсједник.

Ренцију је уприличена раскошна државна вечера у Бијелој кући 2016. године.

Бајден изразио забринутост за своју кандидатуру

Бајден изразио забринутост за своју кандидатуру

"Бајден ће ући у историју као предсједник САД који је урадио многе ствари које су имале велики утицај. Истовремено, ако не одустане, даће Трампу највећи поклон који је икада могао да добије", рекао је Ренци Ројтерсу.

Он је додао да демократе још имају времена да изграде кредибилну кампању са другим кандидатом.

"Ако оду са Бајденом, бојим се да ће то бити изгубљена битка", рекао је бивши италијански премијер.

Ренци је оцијенио да би Трампово предсједавање имало "непредвидљиве" посљедице.

"Демократе сада морају да ураде све да не изгубе ову битку", рекао је Ренци и подвукао да је промјена кандидата једини начин.

Романо Проди, још један бивши италијански премијер и бивши предсједник Европске комисије, био је мање отворен, али забринут на сличан начин. Проди (84), три године старији од Бајдена, одавно се повукао из активне политике.

"Једина особа која може да одлучи да ли Бајден треба да се повуче је Бајден, али гледао сам дебату и веома сам забринут. Видим да међу Американцима расте забринутост због ситуације и дијелим ту забринутост", изјавио је Проди.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм