Mateo Renci

"Bajden treba da se povuče iz izborne trke"

  • Izvor: SRNA
  • 03.07.2024. 19:39

Predsjednik SAD Džozef Bajden treba da odustane od kandidature za drugi mandat ili će se Donald Tramp sigurno vratiti u Bijelu kuću, izjavio je bivši italijanski premijer Mateo Renci.

Renci (49) je vodio vladu lijevog centra od 2014. do 2016. godine i bio je blizak administraciji tadašnjeg predsjednika SAD Baraka Obame, u kojoj je Bajden bio potpredsjednik.

Renciju je upriličena raskošna državna večera u Bijeloj kući 2016. godine.

Bajden izrazio zabrinutost za svoju kandidaturu

Bajden izrazio zabrinutost za svoju kandidaturu

"Bajden će ući u istoriju kao predsjednik SAD koji je uradio mnoge stvari koje su imale veliki uticaj. Istovremeno, ako ne odustane, daće Trampu najveći poklon koji je ikada mogao da dobije", rekao je Renci Rojtersu.

On je dodao da demokrate još imaju vremena da izgrade kredibilnu kampanju sa drugim kandidatom.

"Ako odu sa Bajdenom, bojim se da će to biti izgubljena bitka", rekao je bivši italijanski premijer.

Renci je ocijenio da bi Trampovo predsjedavanje imalo "nepredvidljive" posljedice.

"Demokrate sada moraju da urade sve da ne izgube ovu bitku", rekao je Renci i podvukao da je promjena kandidata jedini način.

Romano Prodi, još jedan bivši italijanski premijer i bivši predsjednik Еvropske komisije, bio je manje otvoren, ali zabrinut na sličan način. Prodi (84), tri godine stariji od Bajdena, odavno se povukao iz aktivne politike.

"Jedina osoba koja može da odluči da li Bajden treba da se povuče je Bajden, ali gledao sam debatu i veoma sam zabrinut. Vidim da među Amerikancima raste zabrinutost zbog situacije i dijelim tu zabrinutost", izjavio je Prodi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: