Амерички предсједник

Бајден се обратио нацији: Америка ће морати одабрати

  • Извор: Агенције
  • 25.07.2024. 07:22

Амерички предсједник Џо Бајден синоћ, тј. ноћас по нашем времену, обратио се из Бијеле куће јавности како би објаснио зашто је одустао од кандидатуре за други мандат три мјесеца прије избора.

То је прво Бајденово обраћање нацији откако је на друштвеним мрежама у недјељу објавио да је изашао из трке за Бијелу кућу те је као своју насљедницу подржао потпредсједницу Камалу Харис. Такође, ово му је четврто обраћање уживо из Овалне канцеларије откад је ступио на дужност предсједника. 

Бајден је у говору истакао своја постигнућа током протекле три и по године, те упозоравао на ризике које би представљао други Трампов мандат, не спомињући његово име. Као главни разлог за повлачење навео је то што је, како је рекао, угрожена демократија. 

Грађанима се амерички предсједник обратио из Бијеле куће у 20.00 сати по локалном времену (02.00 ујутро по нашем времену).

"Била ми је част служити. Предсједници нису краљеви. Дубоко поштујем ову канцеларију, али своју земљу волим више. Била ми је животна част служити вам као предсједник. Али у одбрани демократије, која је угрожена, мислим да је то важније него иједна титула. Не ради се о мени, ради се о вама, о вашим породицама, будућности. О народу. Никад то не смијемо заборавити, ја нисам", рекао је на почетку.

Трамп открива: Ко је умијешан у Бајденово повлачење из изборне трке

Трамп открива: Ко је умијешан у Бајденово повлачење из изборне трке

Наставио је:

"Рекао сам како сматрам да је Америка на преломној тачки. Оном ријетком тренутку историје кад одлуке које доносимо сада одређују судбину наше нације и свијета у деценијама које стижу. Америка ће морати одабрати хоће ли ићи напријед или назад. Између наде и мржње, између јединства и подјеле. Морамо одлучити вјерујемо ли још у искреност, поштење, поштовање, слободу и демократију", каже. 

Он је рекао да је Америка велика нација.

"Познајем вас, америчке људе. Ми смо велика нација јер смо добри људи. Кад сте ме изабрали, обећао сам вам увијек говорити истину. То је веће од свих нас. Морамо се ујединити да је заштитимо", рекао је Бајден, преноси Индекс.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:20 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:50 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:20 Серија: 1994 (16+)

    ''''Серија: 1994 (16+)

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм