SAD

Bajden sa republikancima postigao dogovor o suspendovanju gornje granice duga

  • Извор: РТС
  • 28.05.2023. 08:01

Američki predsjednik Džo Bajden i lider republikanaca u Kongresu Kevin Makarti postigli su provizorni dogovor o suspendovanju gornje granice duga savezne vlade od 31,4 biliona dolara, čime je okončan višemjesečni zastoj.

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne smije biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnosi na sistem nacionalne odbrane, što je približno isti iznos koji važi i za tekuću budžetsku godinu, prenosi Rojters.

Dogovor je postignut nakon nekoliko mjeseci teških pregovora i neizvjesnosti jer su demokrate tražile da se granica bezuslovno podigne. Vijest da je dogovor postignut objavljena je kao da je riječ o bilo kojoj drugoj informaciji o ekonomiji i takav je odjek i imala u javnosti. To je malo čudno jer je u pitanju jedna od najvećih američkih ekonomskih kriza koja je prijetila da već prvog juna zemlju baci na koljena zbog teškog bankrota.

"Upravo sam malo prije razgovarao sa predsjednikom. Nakon što je gubio vrijeme i mjesecima odbijao da pregovara, došli smo do načelnog dogovora koji je dostojan američkog naroda“, napisao je Makarti na Tviteru.

Pomjeren rok za finansijsku katastrofu Amerike

Pomjeren rok za finansijsku katastrofu Amerike

Bajden je u izjavi nazvao sporazum "važnim korakom napred".

"Sporazum predstavlja kompromis, što znači da ne dobijaju svi ono što žele. To je odgovornost vlasti", rekao je Bajden.

Prema njegovim riječima, sporazum je dobra vijest za američki narod jer sprečava katastrofalan razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprineti gašenju miliona radnih mjesta.

Pada li finansijski svijet - pred bankrotom i moćna švajcarska banka

Pada li finansijski svijet - pred bankrotom i moćna švajcarska banka

"Tokom narednog dana naši pregovarački timovi finaliziraće tekst zakona i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što pre potvrde sporazum", istakao je Bajden.

Dogovor je postignut nakon devedesetominutnog telefonskog razgovora Bajdena i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija.