Vašington

Pomjeren rok za finansijsku katastrofu Amerike

  • Извор: Б92
  • 27.05.2023. 08:43

Ministarstvo finansija SAD će ostati bez sredstava do 5. juna, ukoliko kongresmeni ne budu uspjeli da podignu ili supsenduju gornju granicu duga SAD.

To je izjavila američka ministarka Dženet Jelen.

"Na osnovu najnovijih dostupnih podataka, sada procjenjujemo da Ministarstvo finansija neće imati dovoljno resursa da ispuni obaveze ako Kongres ne podigne ili ne suspenduje gornju granicu duga do 5. juna", rekla je Jelen, prenosi "Bloomberg".

Ona je dodala da će ministarstvo moći da izvrši isplate u vrijednosti od 130 milijardi dolara u prva dva dana juna, uključujući one za veterane, socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu.


Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

"Ove isplate će ostaviti ministarstvo sa malom količinom resursa", rekla je Jelen.

Američki dug trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, a Ministarstvo finansija je ranije upozorilo da bi moglo da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi izazvalo katastrofalan ekonomski problem.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, da bi potreslo finansijska tržišta širom svijeta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju u SAD sa rastućom nezaposlenošću.

Bajden: Blizu smo dogovora

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je dogovor o rješavanju krize oko gornje granice javnog po svemu sudeći "veoma blizu", iako je rok za potencijalno katastrofalan krajnji rok pomjeren sa 1. na 5. jun.

Pomijeranje krajnjeg roka za rješavanje nesuglasica oko problema javnog duga između republikanaca u Kongresu i Bijele kuće predstavljeno je u pismu ministarke finansija Dženet Jelen, što će teške pregovore između dvije strane produžiti i na ovu nedjelju, prenosi AP.

Mnogi Amerikanci, ali i svijet sa zabrinutošću posmatraju pregovore čiji neuspjeh bi mogao da baci američku ekonomiju u haos i naruši povjerenje u globalno vođstvo SAD.


Autom udario troje pješaka, djevojka preminula

Autom udario troje pješaka, djevojka preminula

Ipak, Bajden je bio optimističan rekavši da je rješenje "vrlo je blizu" i izrazio nadu da će do "večeras znati da li ćemo moći da se dogovorimo".

Činilo se da su Bajden i predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Kevin Makarti, bliže dogovoru o smanjenju budžeta kojim bi se produžio limit javnog duga do 2025. godine, poslije sljedećih predsjedničkih izbora.

Poslije nesaglasja u prethodnim rundama razgovora iza zatvorenih vrata, činilo se da su se dvije strane u petak približile kompromisu.

Тагови: