Američki predsjednik

Bajden ponovo zabagovao: Zaboravio ime ministra pa ga nazvao "crnim čovjekom“

  • Izvor: Blic
  • 18.07.2024. 22:53

Američki predsjednik Džozef Bajden, uprkos uvjeravanju da njegovo zdravstveno stanje ne zahtijeva dodatne provjere, ponovo je uspio da demantuje sam sebe i da pokaže da je realna situacija sasvim drugačija.

Poslije mnogobrojnih gafova, ovog puta Bajden je otišao korak dalje - zaboravio je ime ministra odbrane SAD Lojda Ostina i nazvao ga “crnim čovjekom”.

"Pogledajte sa kakvim se kritikama suočavam jer sam postavio za ministra odbrane tog crnog čovjeka. Mislim sa kritikom zbog toga koga sam postavio na funkciju“, kazao je Bajden za TV kanal BЕT.

Nakon što američki lider nije mogao da se sjeti Ostinovog imena i prezimena, pomenuo je sudiju Vrhovnog suda Ketandži Braun Džekson, koja je takođe crnkinja. 

Napominje se da je još nejasno da li je Bajden odlučio da mjesto šefa Pentagona zauzme Braun, ili ju je pomenuo prilikom navođenja visokorangiranih Afroamerikanaca.


Krajem februara, Bajdenov ljekar Kevin O'Konor izvijestio je poslije godišnjeg fizičkog pregleda da je Džozef Bajden potpuno “zdrav i sposoban da uspješno obavlja dužnosti predsjednika, uključujući dužnosti šefa države i vrhovnog komandanta”.

Međutim, sve su veći pozivi među demokratama da se nominuje drugi kandidat koji bi zamijenio Bajdena nakon neuspjeha njegove debate sa Trampom.

Teoretski, stranka će imati takvu priliku na kongresu u avgustu, ali će u praksi biti teško izbaciti pobjedničkog predsjednika iz trke ako ne odbije da učestvuje.

Istovremeno, političar kaže da namjerava da ostane u trci i da ide do kraja. 

Druga debata Bajden-Tramp zakazana je za 10. septembar, piše Blic.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: