Ватра гута све пред собом

Апокалиптичне сцене пожара у Атини

  • Извор: Танјуг
  • 13.08.2024. 15:02

Најтоплији јул у историји Грчке донио је и апокалиптичне пожаре у околини Атине, са којима ватрогасци већ данима не могу да се изборе.

Једна жена је страдала, а више од 7.000 ватрогасца са 27 шумарских екипа, 200 возила и волонтера раде уз помоћ свих агенција Цивилне заштите.

Из ваздуха, периодично, око 35 летјелица помаже у гашењу пожара.

Очајни мјештани поручују да се "све претворило у пепео", а због тежине ситуације бројне земље, међу којима је и Србија, шаљу помоћ Грчкој.

Хитне службе издале су 30 порука о евакуацији становника из више области у околини Атине. Раније је евакуисана Општа болница "Амалија Флеминг" и пацијенти су пребачени у болницу "Памакаристос".

Министар за климатску кризу и цивилну заштиту Василис Кикилиас упозорио је да је ријеч је о изузетно опасном пожару и да се води битка у драматичним условима.

Према наводима ватрогасаца, ватра измиче контроли и стално мијења правац. Вјетрови су пламен разнијели на велику удаљеност, спаљујући све на свом путу, а дужина ватреног фронта је достизала 30 километара.

У пожару је страдала једна жена.

Привредници покушавају да сачувају своје посједе од пожара који је иза себе оставио на десетине изгорјелих кућа.

Улице села Пентелија, некада пуне живота, сада су прекривене прашином и крхотинама, а бројни домови су претворени у рушевине.

Из Цивилне заштите процјењују да је уништено више од стотину кућа.

Апокалиптични призори који стижу из Варнаваса показују да је у овој области изгорио велики број кућа, од којих су многе потпуно уништене, док су неке са спаљеним крововима.

- Читав наш град је захваћен пламеном и пролази кроз тешка времена - каже Стерјос Циркас, градоначелник древног Маратона.

Најмање двије болнице су евакуисане у граду, а многе зидане куће су изгореле у пламену.

- Суочавамо се са библијском катастрофом - рекао је Циркас.

Нису само куће и стотине аутомобила изгорели у пламену. Поред огромног уништења природног богатства Атике и стотина животиња, пожари утичу на инфраструктуру, као што је електрична мрежа, али и јавне зграде.

У ватреном обручу, у предјелима кроз које је прошао, пламен је прогутао и предузећа. Фабрика хемикалија, складиште дрвета, предузеће за продају уља, бензинске пумпе, магацини, занатске радње, имања свих врста, као и њиве, уништени су у буктињи коју ватрогасци не могу да зауставе.

Локалне власти позивају становнике и туристе да помно прате одлуке, као и да се евакуишу чим добију поруку хитних служби.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.