Vatra guta sve pred sobom

Apokaliptične scene požara u Atini

  • Izvor: Tanjug
  • 13.08.2024. 15:02

Najtopliji jul u istoriji Grčke donio je i apokaliptične požare u okolini Atine, sa kojima vatrogasci već danima ne mogu da se izbore.

Jedna žena je stradala, a više od 7.000 vatrogasca sa 27 šumarskih ekipa, 200 vozila i volontera rade uz pomoć svih agencija Civilne zaštite.

Iz vazduha, periodično, oko 35 letjelica pomaže u gašenju požara.

Očajni mještani poručuju da se "sve pretvorilo u pepeo", a zbog težine situacije brojne zemlje, među kojima je i Srbija, šalju pomoć Grčkoj.

Hitne službe izdale su 30 poruka o evakuaciji stanovnika iz više oblasti u okolini Atine. Ranije je evakuisana Opšta bolnica "Amalija Fleming" i pacijenti su prebačeni u bolnicu "Pamakaristos".

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias upozorio je da je riječ je o izuzetno opasnom požaru i da se vodi bitka u dramatičnim uslovima.

Prema navodima vatrogasaca, vatra izmiče kontroli i stalno mijenja pravac. Vjetrovi su plamen raznijeli na veliku udaljenost, spaljujući sve na svom putu, a dužina vatrenog fronta je dostizala 30 kilometara.

U požaru je stradala jedna žena.

Privrednici pokušavaju da sačuvaju svoje posjede od požara koji je iza sebe ostavio na desetine izgorjelih kuća.

Ulice sela Pentelija, nekada pune života, sada su prekrivene prašinom i krhotinama, a brojni domovi su pretvoreni u ruševine.

Iz Civilne zaštite procjenjuju da je uništeno više od stotinu kuća.

Apokaliptični prizori koji stižu iz Varnavasa pokazuju da je u ovoj oblasti izgorio veliki broj kuća, od kojih su mnoge potpuno uništene, dok su neke sa spaljenim krovovima.

- Čitav naš grad je zahvaćen plamenom i prolazi kroz teška vremena - kaže Sterjos Cirkas, gradonačelnik drevnog Maratona.

Najmanje dvije bolnice su evakuisane u gradu, a mnoge zidane kuće su izgorele u plamenu.

- Suočavamo se sa biblijskom katastrofom - rekao je Cirkas.

Nisu samo kuće i stotine automobila izgoreli u plamenu. Pored ogromnog uništenja prirodnog bogatstva Atike i stotina životinja, požari utiču na infrastrukturu, kao što je električna mreža, ali i javne zgrade.

U vatrenom obruču, u predjelima kroz koje je prošao, plamen je progutao i preduzeća. Fabrika hemikalija, skladište drveta, preduzeće za prodaju ulja, benzinske pumpe, magacini, zanatske radnje, imanja svih vrsta, kao i njive, uništeni su u buktinji koju vatrogasci ne mogu da zaustave.

Lokalne vlasti pozivaju stanovnike i turiste da pomno prate odluke, kao i da se evakuišu čim dobiju poruku hitnih službi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.