Nisu probili rusku odbranu

Analiza američkih obavještajnih službi: Slom ukrajinske kontraofanzive, strah od ruske zime!

  • 18.08.2023. 11:36

Prema procjeni američkih obavještajnih službi, ukrajinske snage neće uspjeti da se probiju do Melitopolja, značajnog ruskog tranzitnog čvorišta na jugoistoku, izvještava "Vašington post".

Američka obavještajna zajednica ocjenjuje da ukrajinska kontraofanziva neće uspjeti da stigne do ključnog grada Melitopolja, saopštili su neimenovani zvaničnici, upoznati sa povjerljivim izvještajem, što znači da Kijev neće ispuniti svoj glavni cilj - presjecanje ruskog kopnenog most ka Krimu.

Pukovnik Mekgregor: Strani plaćenici masovno bježe, bliži se poraz ukrajinske vojske

Pukovnik Mekgregor: Strani plaćenici masovno bježe, bliži se poraz ukrajinske vojske

Sumorna procjena, izvještava "Vašington posta", zasnovana je na procjeni vojnih sposobnosti Rusije. Ovo će vjerovatno podstaći međusobno optuživanje Kijeva i zapadnih prestonica, jer je u ukrajinsku kontraofanzivu uloženo na desetine milijardi dolara zapadnog oružja i vojne opreme.

Američki i zapadni zvaničnici pristali su da daju izjave pod uslovom da ostanu anonimni.

Ukrajinske snage pokušavaju da prodru prema Melitopolju iz grada Robotina. Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe odbila je da ovo komentariše, prenosi RT Balkan.

Melitopolj je ključan za kontraofanzivu Ukrajine, jer se smatra kapijom za Krim. Grad se nalazi na raskrsnici dva važna autoputa i željezničke pruge, koji Rusiji omogućavaju da prebacuje vojsku i opremu sa poluostrva na druge teritorije.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu početkom juna, u nadi da će ponoviti uspjeh iz prošle jeseni u napadu na oblast Harkova.

"Storm šedou" u Ukrajini: Od garanta uspjeha "kontraofanzive" do krimskog blata!

Već u prvoj nedjelji borbi, Ukrajina je pretrpjela velike gubitke protiv dobro pripremljene ruske odbrane, uprkos tome što su ukrajinske snage bile dobro opskrbljene zapadnom vojnom opremom i naoružanjem, uključujući borbena vozila "bredli" i tenkove "leopard".

Zapadne vojne procjene su predviđale da će Kijevu poći za rukom da probije ruske linije odbrane.

Međusobno optuživanje na Kapitol hilu

Put do Melitopolja je izuzetno težak, pa će čak i zauzimanje gradova kao što je Tokmak biti teško, izjavio je Rob Li, vojni analitičar iz Instituta za spoljnu politiku.

"Rusija ima tri glavne odbrambene linije, a iza toga su utvrđeni gradovi", rekao je Li. "Nije pitanje da li Ukrajina može da probije jednu ili dvije linije, već da li može da probije sve tri, i da još ima dovoljno snage da postigne nešto ozbiljnije, kao što je zauzimanje Tokmaka."

Sumorni izgledi ukrajinskih snaga već su doveli do međusobnih optuživanja na Kapitol hilu.

Neki republikanci se sada protive zahtjevu predsjednika Bajdena za još 20,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini, s obzirom na skromne rezultate ofanzive. Drugi republikanci i, u manjoj mjeri, demokrate, okrivili su administraciju zato što nije ranije poslala oružje Ukrajini.

Lukašenko: Ukrajini pomaže 55 zemalja, a Rusiji samo Bjelorusija

Lukašenko: Ukrajini pomaže 55 zemalja, a Rusiji samo Bjelorusija

Američki zvaničnici odbacuju kritike da bi borbeni avioni F-16 ili raketni sistemi većeg dometa rezultirali drugačijim ishodom. "Problem je proboj kroz odbrambene linije Rusije i niko ne može da dokaže da bi ovi sistemi bili čudotvorni lijek", saopštio je visoki zvaničnik administracije.

Rusi mogu da se bore i zimi

U intervjuu ove nedjelje, general Mark Mili, komandant Zajedničkog načelnika štabova, rekao je da su Sjedinjene Države bile jasne i da će ovaj zadatak za Ukrajinu biti izuzetno težak.

"Prije nekoliko mjeseci sam rekao da će ova ofanziva biti duga, da će biti prokleta i spora", dodao je Mili.

Američki zvaničnici saopštili su da je Pentagon preporučio Kijevu da se koncentriše na jednu tačku, ali da se Ukrajina odlučila za drugačiji pristup.

Zelenski napravio fatalnu grešku, Rusima je sada znatno olakšan posao?

Zelenski napravio fatalnu grešku, Rusima je sada znatno olakšan posao?

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je u četvrtak priznao "spor tempo" ukrajinske kontraofanzive, ali je rekao da će Kijev nastaviti da se bori. "Nije nas briga koliko će to trajati", rekao je Kuleba.

Analitičari kažu da su izazovi sa kojima se Ukrajina suočavala višestruki, ali se skoro svi slažu da je Rusija nadmašila očekivanja kada je riječ o vojnoj vještini.

"Najvažniji faktor u toku ofanzive je kvalitet ruske odbrane", rekao je Li, posebno naglašavajući rusko korišćenje rovova, mina i avijacije. "Imali su dovoljno vremena i dobro su se pripremili, otežavajući Ukrajini da napreduje."

Osim toga, Ukrajinci su mjesecima prebacivali ogromne resurse u Artjomovsk (Bahmut), uključujući vojnike, municiju i vrijeme, ali su konačno izgubili kontrolu nad ovim gradom. Neki u Bajdenovoj administraciji su zabrinuti da je prekomjerno angažovanje na istoku narušilo moć kontraofanzive na jugu.

Rojters: Amerika odobrila slanje borbenih aviona F-16 Kijevu?

Rojters: Amerika odobrila slanje borbenih aviona F-16 Kijevu?

Obavještajna procjena je identifikovala Melitopolj ili Marijupolj kao ciljeve "da se Rusiji uskrati kopneni pristup Krimu".

Američki zvaničnici rekli su da je Vašington i dalje naklonjen Kijevu, uprkos stavu skeptika. Jedan zvaničnik Ministarstva odbrane rekao je da je moguće da Kijev nastavi kontraofanzivu u toku zime, kada sve postaje mnogo teže.

Rusi su, međutim, mnogo bolji u toku zimskih vojnih operacija. "Poznato je da su Rusi sposobni da se bore i po hladnom vremenu", rekao je neimenovani zvaničnik.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?