Масовна хапшења

Алармантно упозорење европских шпијуна: Страх од тероризма

  • Извор: Индекс
  • 13.03.2024. 14:50

Европске антитерористичке јединице и контраобавјештајна служба успјешно су пресреле најмање четири планирана терористичка напада иза којих су, наводно, стајали недавно пристигли мигранти, ексклузивно јавља "The Wall Street Journal".

Штавише, надлежне службе тврде да пријетња од терористичког напада није само на највишој тачки од 2015. године него овог пута пристиже и из нових извора, које је осјетно теже предвид‌јети и пресрести. За разлику од вала напада који су Стари континент завили у црно прије нешто мање од десет година, када је највећа опасност долазила од тзв. Исламске државе, овога пута пријетња долази од новопридошлих и слабо организираних, али добро наоружаних миграната.

Терористи прелазе границе?

Европске антитерористичке службе страхују да Иран користи појачан прилив миграната да прошверца своје терористе преко границе.

"Кијев планирао терористички напад бојним отровом“

Подсјетимо, већина починилаца терористичког напада на Париз у новембар 2015. до Европе је из Сирије и Ирака дошла у мигрантском валу те године. Само 2023. године, за азил у ЕУ аплицирало је више од милион миграната, што је највећи постотак од 2015. године.

Мање и слабо организиране групације за које европске службе имају разлога вјеровати да д‌јелују као подружнице Хамаса или Хезболаха (а тиме и Ирана), осим што онлајн активизмом потичу Европљане на протесте против рата у Гази, чиме шире антисемитизам под кринком антиционизма, планирају серију терористичких напада не само на жидовске заједнице широм ЕУ него и на мјеста окупљања великог броја људи у европским пријестолницама.

Припремали терористичке нападе

У склопу истраге финализиране у децембру 2023. аустријска и бошњачка полиција пресреле су двије засебне групације авганистанских и сиријских избјеглица, који су се на дуг и неизвјестан пут запутили с калашњиковима, аутоматским пушкама и пиштољима. На њиховим су мобилним телефонима касније пронађене и фотографије потенцијалних мета; израелских Жидова с европским адресама.

Спријечен терористички хемијски напад у Запорожју

Спријечен терористички хемијски напад у Запорожју

Истог мјесеца је њемачка федерална полиција пресрела групу таџикистанских осумњиченика који су, наводно, на сам Божић припремали координиране терористичке нападе на дупком пуне катедрале у Келну и Бечу.

Само неколико дана касније, Италија је ухапсила три Палестинца, члана злогласне скупине Бригада мученика Ал Аксе, који су такође планирали напад на европске престонице.

Хтјели ликвидирати званичнике

Њемачка полиција крајем 2023. је, захваљујући рацијама широм земље, успјела лоцирати чланове и симпатизере Хамаса који су планирали напад на оближње жидовске заједнице, а у тој је операцији било ухапшено најмање четворо осумњиченика. Федерални тужитељи истрагом су утврдили да су њемачки борци Хамаса закопали оружје под земљом прије неколико година, али тачна локација њиховог бункера с подземном залихом још није пронађена.

Осумњичени за тероризам ухапшен на аеродрому у Сарајеву

Осумњичени за тероризам ухапшен на аеродрому у Сарајеву

Нешто раније те године успјешно је спријечен покушај бомбашког напада на синагогу у граду Бохуму иза којег је, наводно, директно стајала иранска влада.

Шведска је 2021. ухапсила иранске агенте пристигле мигрантским валом 2015. са задатком ликвидације проминентних званичника јеврејске заједнице. Претварајући се да су избјеглице из Авганистана, двојац је 2015. аплицирао за азил у Шведској, који им је био одобрен само двије године касније. Антитерористичке јединице имају основе сумњати на то да иза дотичног пара стоји Исламска револуционарна гарда.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: