Комесаријат за избјеглице и миграције

Збринути мигранти који су спасени из Дрине

  • Извор: СРНА
  • 23.08.2024. 14:40

Мигранти који су спасени из Дрине након превртања чамца код Љубовије, међу којима има и дјеце, збринути су у прихватним центрима у Србији и обезбијеђена им је комплетна њега и помоћ, саопштено је из Комесаријата за избјеглице и миграције Србије.

Комесаријат наводи да је одмах реаговао након трагичне несреће која се догодила у ноћи између сриједе и четвртка на ријеци Дрини, када се преврнуо чамац са око 30 миграната, те да је захваљујући брзој акцији спасилачких тимова, 18 особа спасено, укључујући десеторо дјеце.

Након медицинског збрињавања и спровођења неопходне процедуре од надлежних органа, Комесаријат је обезбиједио смјештај и збринуо укупно 16 лица од којих је шест малољетника без пратње родитеља.

Ти малољетници смјештени су у прихватни центар Комесаријата, намијењен за смјештај дјеце без пратње, док су преостала лица збринута у другим прихватним центрима којима руководи Комесаријат.

Воз налетио на ауто код Бањалуке

Воз налетио на ауто код Бањалуке

Према доступним информацијама, највише лица је поријеклом из Сирије.

Замјеник комесара Светлана Велимировић посјетила је малољетнике и заједно са представницима Центра за социјални рад, невладиних организација и медицинског тима, који су на располагању малољетницима за све њихове потребе, увјерила се у њихово здравствено стање.

Потврђено је да су дјеца добила сву неоходну помоћ и подршку.

У центру гдје су смјештени повријеђени мигранти, обезбијеђена је и психолошка подршка, коју ће пружати стручњаци из међународних организација, укључујући УНХЦР.

Комесаријат изражава жаљење поводом овог трагичног догађаја, у коме је више људи изгубило животе, укључујући мајку и дијете, те истиче да овај случај поново скреће пажњу на огромне ризике са којима се мигранти суочавају приликом илегалних прелазака границе, угрожавајући животе у опасним условима.


У Дрини пронађено једанаесто тијело мигранта

У Дрини пронађено једанаесто тијело мигранта


Комесаријат апелује да међународна заједница интензивира напоре у проналаску одрживих рјешења за мигрантску кризу да би се спријечиле овакве трагедије у будућности, а истовремено позива и на хитно процесуирање организатора илегалних прелазака преко Дрине, јер овакви поступци директно угрожавају људске животе.

Једанаест тијела утопљеника извучено је из Дрине, међу којима је и тијело бебе, након што се током ноћи између 21. и 22. августа преврнуо чамац са мигрантима који су из Србије покушали да пређу ријеку ка БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)