Komesarijat za izbjeglice i migracije

Zbrinuti migranti koji su spaseni iz Drine

  • Izvor: SRNA
  • 23.08.2024. 14:40

Migranti koji su spaseni iz Drine nakon prevrtanja čamca kod Ljubovije, među kojima ima i djece, zbrinuti su u prihvatnim centrima u Srbiji i obezbijeđena im je kompletna njega i pomoć, saopšteno je iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije.

Komesarijat navodi da je odmah reagovao nakon tragične nesreće koja se dogodila u noći između srijede i četvrtka na rijeci Drini, kada se prevrnuo čamac sa oko 30 migranata, te da je zahvaljujući brzoj akciji spasilačkih timova, 18 osoba spaseno, uključujući desetoro djece.

Nakon medicinskog zbrinjavanja i sprovođenja neophodne procedure od nadležnih organa, Komesarijat je obezbijedio smještaj i zbrinuo ukupno 16 lica od kojih je šest maloljetnika bez pratnje roditelja.

Ti maloljetnici smješteni su u prihvatni centar Komesarijata, namijenjen za smještaj djece bez pratnje, dok su preostala lica zbrinuta u drugim prihvatnim centrima kojima rukovodi Komesarijat.

Voz naletio na auto kod Banjaluke

Voz naletio na auto kod Banjaluke

Prema dostupnim informacijama, najviše lica je porijeklom iz Sirije.

Zamjenik komesara Svetlana Velimirović posjetila je maloljetnike i zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija i medicinskog tima, koji su na raspolaganju maloljetnicima za sve njihove potrebe, uvjerila se u njihovo zdravstveno stanje.

Potvrđeno je da su djeca dobila svu neohodnu pomoć i podršku.

U centru gdje su smješteni povrijeđeni migranti, obezbijeđena je i psihološka podrška, koju će pružati stručnjaci iz međunarodnih organizacija, uključujući UNHCR.

Komesarijat izražava žaljenje povodom ovog tragičnog događaja, u kome je više ljudi izgubilo živote, uključujući majku i dijete, te ističe da ovaj slučaj ponovo skreće pažnju na ogromne rizike sa kojima se migranti suočavaju prilikom ilegalnih prelazaka granice, ugrožavajući živote u opasnim uslovima.


U Drini pronađeno jedanaesto tijelo migranta

U Drini pronađeno jedanaesto tijelo migranta


Komesarijat apeluje da međunarodna zajednica intenzivira napore u pronalasku održivih rješenja za migrantsku krizu da bi se spriječile ovakve tragedije u budućnosti, a istovremeno poziva i na hitno procesuiranje organizatora ilegalnih prelazaka preko Drine, jer ovakvi postupci direktno ugrožavaju ljudske živote.

Jedanaest tijela utopljenika izvučeno je iz Drine, među kojima je i tijelo bebe, nakon što se tokom noći između 21. i 22. avgusta prevrnuo čamac sa migrantima koji su iz Srbije pokušali da pređu rijeku ka BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:45 Serija: Preko Atlantika (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+)