Српска листа

Зауставити скрнављење српских гробова

  • Извор: АТВ
  • 24.10.2023. 18:55

Српска листа затражила је од међународне заједнице да најхитније реагује и заустави скрнављење српских гробова у сјеверном дијелу Косовске Митровице које спроводе албанске компаније.

- Након што је режим Аљбина Куртија покренуо поступак одузимања српске земље од наших вриједних домаћина и прекопавао путеве између српских села, сада су се дрзнули да прекопавају наша гробља, скрнаве их и расипају кости наших предака - истакли су из Српске листе и оштро осудили прекопавање српског гробља.

У саопштењу се истиче да грађани Косовске Митровице и читав српски народ са Косова са тугом, невјерицом и оправданим бијесом негодује због тог срамног, нечовјечног и антицивилизацијског поступка.

Багером заорано православно гробље у Сјеверној Митровици, кости разбацане поред пута

Багером заорано православно гробље у Сјеверној Митровици, кости разбацане поред пута

- Овај поступак мора најхитније бити заустављен, а стање на терену враћено на пређашње, у сарадњи са свештеницима Епархије рашко-призренске Српске православне цркве - наводи се у саопштењу.

Православно гробље на црквеном земљишту у сјеверном дијелу Косовске Митровице, старо више стотина година, заорано је багером, а призоре прекопаних гробова забиљежила је филолог Митра Рељић која се, између осталог, бави изучавањем српских православних гробаља на Косову и Метохији.

Пратите нас и путем Вибера