Srpska lista

Zaustaviti skrnavljenje srpskih grobova

  • Izvor: ATV
  • 24.10.2023. 18:55

Srpska lista zatražila je od međunarodne zajednice da najhitnije reaguje i zaustavi skrnavljenje srpskih grobova u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice koje sprovode albanske kompanije.

- Nakon što je režim Aljbina Kurtija pokrenuo postupak oduzimanja srpske zemlje od naših vrijednih domaćina i prekopavao puteve između srpskih sela, sada su se drznuli da prekopavaju naša groblja, skrnave ih i rasipaju kosti naših predaka - istakli su iz Srpske liste i oštro osudili prekopavanje srpskog groblja.

U saopštenju se ističe da građani Kosovske Mitrovice i čitav srpski narod sa Kosova sa tugom, nevjericom i opravdanim bijesom negoduje zbog tog sramnog, nečovječnog i anticivilizacijskog postupka.

Bagerom zaorano pravoslavno groblje u Sjevernoj Mitrovici, kosti razbacane pored puta

Bagerom zaorano pravoslavno groblje u Sjevernoj Mitrovici, kosti razbacane pored puta

- Ovaj postupak mora najhitnije biti zaustavljen, a stanje na terenu vraćeno na pređašnje, u saradnji sa sveštenicima Еparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve - navodi se u saopštenju.

Pravoslavno groblje na crkvenom zemljištu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, staro više stotina godina, zaorano je bagerom, a prizore prekopanih grobova zabilježila je filolog Mitra Reljić koja se, između ostalog, bavi izučavanjem srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem Vibera