"Користећи читав арсенал репресивних инструмената"

Захарова: Запад дао одријешене руке Куртију за прогон Срба са КиМ

  • Извор: Спутник Србија
  • 12.09.2024. 20:04

Одговорност за кризу коју Приштина подстиче на КиМ и неуспјех у рјешавању тог питања је на западним земљама, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући репресије против Срба у јужној српској покрајини.

- Заиста, такозвани премијер Аљбин Курти брутално истјерује Србе који живе на Косову и Метохији са њихове родне земље, користећи читав арсенал репресивних инструмената и мјера застрашивања. Изражавамо солидарност са српском заједницом на КиМ и позивамо међународне мисије које су присутне у покрајини на основу резолуције СБ УН 1244 да осигурају заштиту Срба од напада на њихова права и безбједност - поручила је Захарова.

Лавров: Србе са КиМ прогоне исто као што су украјински нацисти прогонили Русе

Лавров: Србе са КиМ прогоне исто као што су украјински нацисти прогонили Русе

Како је нагласила Захарова, укинуте су српске административне структуре које су остале на сјеверу покрајине, као и општинске власти Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића, затворене су канцеларије Фонда ПИО, Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију и друге значајне установе.

- У казненој рацији, уз употребу несразмјерне силе, објекти су преузети и предати на коришћење нелегитимним органима самопроглашене републике, одузета је документација и канцеларијска опрема, зграде су блокиране, српске заставе су скинуте. На улазима су постављене табле на албанском језику. Албанци са Косова су саопштили о "укидању паралелних српских институција", чиме су Србима блокирали приступ основним услугама у мјесту њиховог становања - подсјетила је Захарова.

Истовремено, дипломата је примјетила да представници мисије ЕУ у региону "рутински, без мијешања" прате шта се дешава. Према ријечима Захарове, они су се "одавно претворили у подстрекаче и саучеснике Куртијеве злочиначке политике".

- Западне престонице су само успут замјериле својим штићеницима у Приштини због "недостатка координације" и још једном јасно ставиле до знања да не доводе у питање законитост прогона Срба. Њихов једини захтјев Куртију је да координира кораке са спољним покровитељима. Они не предузимају никакве мјере утицаја на "премијера", напротив – имплицитно подстичу етничко чишћење, стварање нове културне и демографске реалности у срединама насељеним Србима. Самопроглашене регионалне "власти" виде врло добро да им је Запад дао потпуно "одријешене руке", резимирала је представница руског дипломатског ресора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм