Srbija

Za Tursku i Siriju humanitarna pomoć u robi, lijekovima, novcu

  • Извор: СРНА
  • 17.02.2023. 19:20

Vlada Srbije dala je saglasnost da se Turskoj i Siriji koje je pogodio razorni zemljotres uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lijekovima, robi i novcu.

Ovaj zaključak usvojen je na sjednici Vlade na prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Biće obrazovan i operativni tim za koordinaciju te pomoći, koji će pribavljati informacije o potrebama Turske i Sirije u robi, određivaće vrste, količine i prioritet njenog upućivanja, načinima transporta.

Ovaj tim će se baviti i koordinacijom slanja novčane pomoći koja je prikupljena od fizičkih i pravnih lica putem posebnih brojeva telefona koji su otvoreni za ovu namjenu, saopšten je iz Vlade Srbije.

Do danas je u lijekovima i medicinskoj opremi za Siriju izdvojeno 1,03 miliona evra, a za Tursku 1,01 milion evra.

Kada je riječ o robi, za Tursku je opredijeljena donacija u vrijednosti od 830.500 evra, a za Siriju 878.000 evra.

Prvi kontingenti medicinske opreme, lijekova i robe već su upućeni u ugrožena područja.

Osim pomoći u robi, lijekovima i medicinskoj opremi, za ove dvije države, pogođene razornim zemljotresom 6. februara, izdvojeno je i po milion evra, kako bi se doprinijelo saniranju humanitarne katastrofe.

Vlada je usvojila i zaključak o olakšavanju tranzita kroz carinsko područje Srbije, radi dopremanja humanitarne pomoći ovim državama kako bi u najkraćem mogućem roku stigla do građana koji žive u područjima pogođenim zemljotresom. 

Тагови: