Potpredsjednik Vlade Srbije

Vulin: Reakcija nečiste savjesti i istorijskih kompleksa

  • 30.06.2024. 12:55

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da negativna hrvatska reakcija na crnogorsku Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu reakcija nečiste savjesti i istorijskih kompleksa.

Vulin je istakao da se drugo i nije moglo očekivati od vlade koja je formirana uz uslov da Srbi ne smiju ni da je podrže, ni da je čine.

"Za razliku od vremena vlade Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, u zabranama nisu pominjali pse, samo Srbe, ipak su napredovali", naglasio je Vulin.

On je ukazao na više razloga koji svjedoče da Srbija nije ni tražila, ni predložila Crnoj Gori da usvoji takvu rezoluciju u kojoj se ne pominju ustaše i hrvatska država.

"Da jeste, u tekstu Rezolucije bi se reklo da je genocid u Jasenovcu svojom politikom i zakonima omogućila NDH, a da su fizičke likvidacije na 57 opisanih načina počinile regularne snage NDH, hrvatske ustaše", naveo je Vulin.

Vulin je napomenuo da bi se u takvoj rezoluciji naglasilo i da je kompleks logora Jasenovac formiran odlukama legalnih i legitimnih organa NDH, kao i da bi se klanja nastavila i poslije 22. aprila 1944. godine da se jasenovački mučenici nisu sami oslobodili.

Da je Srbija tražila ili savjetovala donošenje Rezolucije o Jasenovcu, kaže Vulin, ne bi se u njoj pominjao Dahau i Mauthauzen, iako su i tamo stradale hiljade Srba, već bi se nabrajali drugi zločini hrvatskih ustaša i ne bi se zaobišlo Jadovno, Srem, Staro sajmište, Topovske šupe.

Dodao je i da bi se posebno zahtijevalo da se hrvatska država i narod prvi put nakon 80 godina izjasne koji im je stav o NDH i o Jasenovcu.

"Takođe, pitali bi ih da li osjećaju krivicu i kajanje, da li misle da potomci poklanih jasenovačkih mučenika zaslužuju da od njih zatraže oprost potomci hrvatskih ustaša i političkih naslednika NDH", zaključio je Vulin.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen.

Pratite nas i putem Vibera