Предсједник Србије

Вучић: Србија подржава интегритет БиХ, али и Српске у складу са Дејтоном

  • Извор: СРНА
  • 08.04.2024. 21:06

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у Паризу да ће Србија увијек подржавати интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ у складу са Дејтонским мировним процесом.

"Увијек ћемо то да чинимо и на то можете да рачунате", рекао је Вучић у обраћању новинарима у Јелисејској палати уочи састанка са француским предсједником Емануелом Макроном.

Вучић је изразио захвалност Француској на великој подршци Србији, не само на њеном европском путу, већи што је заштитила када то није било лако.

"Знам да су неки једва чекали да пронађу довољан разлог да се обрачунају са Србијом. Хвала вам што нисте размишљали као они, већ сте имали довољно разума да схватите да сви заједно морамо да чувамо мир на западном Балкану", рекао је Вучић.

Поводом изјаве Макрона да су и Београд и Приштина понешто учиниле када је ријеч о испуњавању обавеза, Вучић је указао да приштинска страна није учинила ништа.

"Нису обе стране понешто учиниле. Једна страна није учинила ништа - није испунила ни једну тачку Охридског споразума, као ни првог ни другог бриселског споразума", рекао је Вучић.

Он је указао да је Приштина организовала изборе са излазношћу од 3,5 одсто, да проводи експропријацију на сјеверу Косова и Метохије, гд‌је доводи полицију и војнике, а да на то нема право.

Осим тога, указао је Вучић, не води се истрага за рањавање Срба, већ сви помињу Бањску, а питање динара је судбинско за опстанак Срба на Косову и Метохији.

"Питање Заједнице српских општина није помјерено са мртве тачке, док је Србија, када је ријеч о Охридском споразуму, ријешила питање личних карата, таблица и такозваних царинских печата", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Француска одувијек Србији била најближа у Европи и да је лично увијек могао да се ослони на Макрона.

Вучић је рекао да је Макрон увијек желио да чује мишљење, макар му се оно није допало, али и да саслуша и чује оне који нешто значе на западном Балкану.

"Наши односу су неупоредиво бољи и у протеклих пет година смо удвостручили економску размену, мада она може бити и већа", рекао је Вучић.

Он је навео да у Србији има 339 француских инвеститора који запошљавају 11.125 радника.

"Очекујемо француску подршку у свим сферама живота", рекао је Вучић и додао да постоје многе области за продубљивање међусобне сарадње, посебно економске.

Вучић је истакао да ће са француским предсједником разговарати о свим важним питањима и геополитичкој ситуацији.

Прије заједничког обраћања, Макрон је дочекао Вучића у Јелисејској палати, уз највише државне почасти и уз присуство Републиканске гарде.

Услиједиће разговор у четири ока, као и свечана вечера коју је у част Вучића приредио француски предсједник.

Пратите нас и путем Вибера