Predsjednik Srbije

Vučić: Srbija podržava integritet BiH, ali i Srpske u skladu sa Dejtonom

  • Izvor: SRNA
  • 08.04.2024. 21:06

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u Parizu da će Srbija uvijek podržavati integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim procesom.

"Uvijek ćemo to da činimo i na to možete da računate", rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Jelisejskoj palati uoči sastanka sa francuskim predsjednikom Еmanuelom Makronom.

Vučić je izrazio zahvalnost Francuskoj na velikoj podršci Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu, veći što je zaštitila kada to nije bilo lako.

"Znam da su neki jedva čekali da pronađu dovoljan razlog da se obračunaju sa Srbijom. Hvala vam što niste razmišljali kao oni, već ste imali dovoljno razuma da shvatite da svi zajedno moramo da čuvamo mir na zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Povodom izjave Makrona da su i Beograd i Priština ponešto učinile kada je riječ o ispunjavanju obaveza, Vučić je ukazao da prištinska strana nije učinila ništa.

"Nisu obe strane ponešto učinile. Jedna strana nije učinila ništa - nije ispunila ni jednu tačku Ohridskog sporazuma, kao ni prvog ni drugog briselskog sporazuma", rekao je Vučić.

On je ukazao da je Priština organizovala izbore sa izlaznošću od 3,5 odsto, da provodi eksproprijaciju na sjeveru Kosova i Metohije, gd‌je dovodi policiju i vojnike, a da na to nema pravo.

Osim toga, ukazao je Vučić, ne vodi se istraga za ranjavanje Srba, već svi pominju Banjsku, a pitanje dinara je sudbinsko za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

"Pitanje Zajednice srpskih opština nije pomjereno sa mrtve tačke, dok je Srbija, kada je riječ o Ohridskom sporazumu, riješila pitanje ličnih karata, tablica i takozvanih carinskih pečata", rekao je Vučić.

On je istakao da je Francuska oduvijek Srbiji bila najbliža u Еvropi i da je lično uvijek mogao da se osloni na Makrona.

Vučić je rekao da je Makron uvijek želio da čuje mišljenje, makar mu se ono nije dopalo, ali i da sasluša i čuje one koji nešto znače na zapadnom Balkanu.

"Naši odnosu su neuporedivo bolji i u proteklih pet godina smo udvostručili ekonomsku razmenu, mada ona može biti i veća", rekao je Vučić.

On je naveo da u Srbiji ima 339 francuskih investitora koji zapošljavaju 11.125 radnika.

"Očekujemo francusku podršku u svim sferama života", rekao je Vučić i dodao da postoje mnoge oblasti za produbljivanje međusobne saradnje, posebno ekonomske.

Vučić je istakao da će sa francuskim predsjednikom razgovarati o svim važnim pitanjima i geopolitičkoj situaciji.

Prije zajedničkog obraćanja, Makron je dočekao Vučića u Jelisejskoj palati, uz najviše državne počasti i uz prisustvo Republikanske garde.

Uslijediće razgovor u četiri oka, kao i svečana večera koju je u čast Vučića priredio francuski predsjednik.

Pratite nas i putem Vibera