Predsjednik Srbije

Vučić: Sačuvaćemo naš narod i od pogroma i od progona

  • Извор: Агенције
  • 21.08.2022. 13:48

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je nakon sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije da je Srbija imala četiri zadatka, a jedan od njih da je da će tražiti kompromisna rješenja u narednih dana.

"Prvi zadatak je da uradimo sve što je u našoj moći da očuvamo mir i stabilnost. Drugi, morali smo da izbjegnemo sveopštu osudu zapada prema Srbiji, da nismo bili dovoljno kompromisni. Morali smo da brinemo o tome kako će to u cijelom svijetu da izgelda, hoćemo li mi biti ti koji provode agresiju, ili ćemo da pokažemo da druga strana u stvari ništa ne želi", izjavio je Vučić.

Još jedan zadatak, kaže Vučić, je da obezbijede opstanak srpskog naroda na KiM. 

"Posljednjih dana zavlado je strah našeg naroda da će im se ponoviti sudbina ljudi iz Krajine. U skladu sa tim, naše je bilo da i danas kažemo ljudima, mi nemamo kud i satjerani smo u ćošak i naša ključna poruka je da ćemo tražiti kompromisna rješenja i u narednih deset dana. Sačuvaćemo naš narod i od pogroma i od progona", poručio je Vučić.

Vučić je kazao da se Srbija trudila da od 2013. godine kroz Briselski sporazum dobije mir i da obezbijedi stabilnost i sigurnost za Srbe, međutim, Priština je uzimala samo ono što joj odgovara iz tog sporazuma odbijajući da formira ZSO.

Naveo je da su Albanci riješili da sprovode jednostrane akcije, i da nije jasno zašto su došli do te odluke.

"Uvijek su za to manje ili više dobijali podršku Kvinte. Onda su rekli 'mi hoćemo da promijenimo tablice", rekao je Vučić.

Kako je rekao predsjednik Srbije, prijedlog srpske delegacije bio je uvođenje statusno neutralih tabli.

Kako je naveo, "skočili su kao opareni, sve su odbili, njima je jedino stalo da se uništi životi Srba na Kosovu i Metohiji i da je jedini smisao mučenja našeg naroda na Kosovu i Metohiji njegovo konačno protjerivanje".

Vučić se prethodno sastao u Palati Srbija sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a sastanku su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsjednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsjednici Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa sjevera KiM, predstavnici institucija.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.