Ово су боље алтернативе

Зашто је мудро избјегавати туњевину

  • 22.07.2025. 08:12

Код нас је, чини ми се, врло раширено увјерење да је конзервирана туњевина скоро па синоним за здрав оброк. Због евидентно високог садржаја протеина и једноставне припреме, изузетно често се појављује у фитнес рецептима, салатама и брзим оброцима. На својим профилима форсирају је и многи инфлуенсери који промовишу здрав стил живота.

Али, да ли је туњевина заиста идеалан избор? Изгледа не баш, као што се чини на први поглед, јер наука наводи неколико разлога због којих би требало да будемо и опрезни и умерени са коришћењем туњевине…

4 разлога зашто треба да будемо опрезни са туњевином

Садржај живе – Туна је риба која се налази високо у ланцу исхране, па током свог вијека морског предатора у себи акумулира велике количине живе. Унос веће количине овог тешког метала може бити штетан за мозак, а нарочито код трудница и дјеце.

Загађење океана и прекомерни излов – Туна спада међу најугроженије врсте риба због прекомјерног и интензивног комерцијалног риболова. Оваква пракса користи методе који уништавају читаве морске екосистеме, што угрожава здравље океана, а сви знамо да су они - ''плућа наше планете''.

Присуство микропластике – Риба из океана све више садржи микропластику и друге загађиваче, које и ми уносимо једући их. Не зову се без разлога океани и - ''канализацијом човјечанства''.

Биљни извори протеина по научним студијама имају још веће бенефите за здравље: Леблебије, тофу, сочиво и друге биљне намирнице не само да садрже довољно протеина, већ су богате и влакнима и фитонутријентима и не садрже холестерол.

Међутим, треба поменути и још један аргумент против прекомјерног коришћења туњевине, а то је – етика и саосјећање. Наиме, индустрија излова рибе, иако мање видљива од копнене месне индустрије, подразумијева велику патњу животиња – приликом хватања и гушења, док су методе излова туне често изузетно крволочне и језиве за гледање.

Трагедија завила град у црно: Луна није имала ни 17 година

Трагедија завила град у црно: Луна није имала ни 17 година

Алтернатива туњевини постоји у биљном царству – и то кремаста, здрава, укусна и високо-протеинска

Срећом, постоји укусна, кремаста и високо-протеинска алтернатива – ''а ла туна'' намаз од леблебија који невјероватно подсјећа на туњевину по текстури, а многима се свиди чак и више! Успут је ово и приступачнији оброк, јер је конзерва леблебија обично знатно јефтинија од конзерве туњевине. И немојте никако ову идеју одбацивати, а да је не пробате, јер ће вас највјероватније врло пријатно изненадити.

Појачане гужве на улазу у БиХ

Појачане гужве на улазу у БиХ

Рецепт – вегански ''а ла туна'' намаз од леблебија

Основа овог намаза су наравно леблебије, али ту су и два додатка која дају изузетно фини ''шмек'', а то су – капари и нори алга у праху. Капаре редовно купујем у Лидлу (мала теглица), а у питању је изузетно ароматична медитеранска биљка позната по високом садржају антиоксиданаса, полифенола и влакана – прави мали резервоар супстанци повезаних са благодатима за дуговјечност и здравље.

Листове нори алги (који се користе за суши) можете наћи у свим здравим хранама и за потребе овог намаза довољно је око  ½ једног листа уситнити маказама, или (као ја на примјер) самљети у прах у малом млину за кафу или зачине. Овај изузетно здрав и хранљив прах од алги са мирисом мора можете по потреби користити као додатак свим јелима којима желите додати ''морски шмек'', али без употребе морских створења (мени се сјајно показао на примјер у шпанској паељи, као замјена за рачиће).

Акција ''Поштар'' у Српској: Ухапшене двије особе

Акција ''Поштар'' у Српској: Ухапшене двије особе

Дакле, ево како припремити ''а ла туна'' намаз од леблебија којим би лако могли неког преварити да је направљен од туне:

Потребно је:

1 конзерва леблебија (оциједити и испрати)

2 кашике посног мајонеза

1 кашичица сенфа

1 кашика лимуновог сока

1 већи кисели краставац или 2-3 мања (врло ситно исјецкан)

1 кашика црвеног лука (врло ситно исјецканог)

1 кашичица капара (иситнити) – можете прескочити, ако немате

Со и бибер по укусу

Прстохват морске алге нори у праху (за ''рибљи'' шмек – опционо, али изузетно укусно и здраво).

У дубљој посуди изгњечите леблебије виљушком или неком згодном пресом (на пр. за бијели лук ако имате). Немојте стављати леблебије у блендер, да би остала текстура, јер ћете у супротном добити – хумус. Када изгњечите леблебију додајте све остале састојке и добро промјешајте. По потреби прилагодите свом укусу количину зачина, па додајте још лимуна или мајонеза за жељену густину и текстуру. Уколико волите, заљутите намаз неким љутим сосом.

Отац Предраг Поповић ''Самохрана мајка мора бити отац и мајка''

Отац Предраг Поповић ''Самохрана мајка мора бити отац и мајка''

Овај ''а ла туна'' намаз од леблебија је одличан:

Као намаз за хлеб или тост, односно пуњење за сендвиче

У тортиљи као wрап - уз додатак кришки парадајза, зелене или ајсберг салате или авокада

Као освјежавајуће летње ''мезе'' уз интегралне крекере и хрскаво свјеже поврће.

Имајте на уму да ако овај намаз направите унапријед, он може стајати у фрижидеру 3-4 дана, а укуси постају још интензивнији када одстоји.

Умјесто да се стално и без преиспитивања ослањамо на конзервирану туњевину као ''здрав'' избор, хајде да пробамо и биљне алтернативе које не само да су боље за нас и планету, већ су и фантастичног укуса. Ако испробате овај намаз од леблебија – у то ћете се, не сумњамо, и сами увјерити, преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: