Предсједник Србије

Вучић расписао парламентарне изборе

  • Извор: РТС
  • 01.11.2023. 10:09

Предсједник Србије Александар Вучић расписао је ванредне парламентарне изборе за 17. децембар.

Влада Србије упутила је у понедјељак образложен приједлог предсједнику Републике да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике.

Како је из Владе наведено, одржавање нових парламентарних избора у постојећим околностима обезбиједило би виши степен демократичности, смањење тензија које се стварају између супротстављених опција у друштву, одбацивање искључивости и говора мржње и афирмисање права на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европских вриједности.

Усред ноћи пријетио породици, лупао им на врата и прозоре

Усред ноћи пријетио породици, лупао им на врата и прозоре

У приједлогу за распуштање парламента наводи се, поред осталог, да су се у посљедње вријеме у дијелу јавности појавили захтјеви за расписивање нових, ванредних избора за народне посланике, а да је 11. септембра дио опозиционих политичких странака такав захтјев поднио предсједнику Републике.

Предсједник Вучић је рекао раније да је важно да избори буду слободни и демократски.

"Оно што је важно је да људи могу да искажу своју слободну вољу. Важно је да људи рационално донесу одлуку какву будућност желе", рекао је Вучић.

Расписани избори и за одборнике скупштина градова и општина 

Предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић расписао је изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Србији за 17. децембар.

Орлић је одлуку о расписивању избора потписао у централном холу Дома Народне скупштине.

"Поштовани грађани Србије, у складу са Законом о локалним изборима и Законом о локалној самоуправи, распирсани су избори за одборнике у скупштинама 65 градова и општина у Републици Србији за 17. децембар 2023.", рекао је Орлић наводећи да та одлука ступа на снагу објављивањем у Службеном гласнику, и да од тог тренутка течу рокови за изборне радње.

Хотић за АТВ јутро: Жељезо фактор ризика који доводи до анемије, потребно на вријеме реаговати

Хотић за АТВ јутро: Жељезо фактор ризика који доводи до анемије, потребно на вријеме реаговати

Чланови Владе донијели су у понедјељак одлуку о распуштању Скупштине Града Београда и образовању Привременог органа Града Београда, а исте одлуке донијете су за још 64 града и локалне самоуправе у Србији.

Одлуке о распуштању скупштина градова донијете су за: Крагујевац, Краљево, Крушевац, Нови Пазар, Пирот, Врање, Лесковац, Лозницу, Прокупље, Смедерево, Шабац, као и за скупштине општина Брус, Варварин, Велику Плану, Велико Градиште, Владимирце, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабаре, Жагубицу, Житорађу, Кнић, Коцељеву, Крупањ, Куршумлију, Кучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовију, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђу, Мерошину, Осечину, Параћин, Петровац на Млави, Пожегу, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рачу, Рековац, Сокобању, Тополу, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприју, Уб, Црну Траву, Александровац, Бабушницу, Баточину, Белу Паланку, Блаце, Богатић и Бојник.

Пратите нас и путем Вибера