Интерниста хематолог

Хотић за АТВ: Жељезо фактор ризика који доводи до анемије, потребно на вријеме реаговати

  • Извор: АТВ
  • 01.11.2023. 08:02

Интерниста хематолог проф.др Сандра Хотић рекла је за АТВ јутро да су први симптоми анемије постаност и лакше замарање.

Хотићева је рекла да постоји велики проценат пацијената са непрепознатљивом анемијом, а разлози за анемију и малокрвност могу бити бројни.

"Потребно је на вријеме открити анемију да би спријечили нека озбиљнија стања. Фактор ризика који доводи до анемије је жељезо и то вежемо за неодговарајућу исхрану", рекла је Хотићева.

Она је додала да разлози за настанак анемије може бити губитак крви. 

Према њеним ријечима, први симптом вежемо за жељезо.

На другом мјесту, узрок анемије је недостатак витамина Б12 и од те врсте анемије често болују вегетеријанци.

Хотићева је истакла да је начин исхране врло битан. 

"Некад пацијенти могу то да препознају или не. Постоји лакша и тежа стања и веома је битно на вријеме препознати анемију", рекла је Хотићева.

Она је истакла да пацијенти имају много проблема, и много трпе и пате се док не открију да се уствари ради о једној врсти анемије.

Према њеним ријечима, једна од распрострањених врста је анемија хроничних болести.

"Одређено обољење прво се може препознати на крвној слици тако да та контрола крвне слике приликом појаве неких симптома да неко осјети неко неубичајно стање, да се нешто лакше замара, теже буди, да му се спава, да има неки губитак концентрације, у старту крвна слика да се уради", рекла је Хотићева.

Хотићева је савјетовала да се једанпут годишње преконтролишу налази и да не треба занемаривати симптоме анемије.

"Некад може да имамо уредну крвну слику, а већ вриједности жељеза да буду ниже. Поред љекова, битна је одговарајућа исхрана као што је црвено месо, воће, поврће", рекла је Хотићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: