Predsjednik Srbije

Vučić podržao Srbe pred današnje proteste na Kosovu: Da budu slobodni

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2022. 10:50

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pružio je podršku kosmetskim Srbima pred današnji protest u Rudaru, poručivši im da ostanu staloženi i sačuvaju mir jer je mir u najvećem interesu Srba i Srbije i srpskog narodu na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da Srbi ne traže mnogo, već samo ono što pripada svim civilizovanim ljudima u Evropi i na šta svi drugi imaju pravo, samo je Srbima uskraćeno.

Vučić je dodao da je današnji protest u Rudaru veliki, narodni i demokratski protest Srba sa Kosova i Metohije, i sa sjevera i juga i svih sredina gdje žive Srbi na Kosmetu, a na kom oni traže ono što pripada i drugim.

"Da budu slobodni, da imaju pravo da se kreću, da idu u škole i bolnice, da čuvaju živote i perspektivu svoje djece. Traže da budu pušteni na slobodu oni koji su bez ikakvog razloga uhapšeni. Traže da se povuku oni koji su sa dugim cijevima došli bez prava da okupiraju sjever Kosova", naveo je Vučić.

On je dodao da Srbi traže da budu ukinute liste za hapšenje koje je napravio režim u Prištini zato što su se Srbi suprotstavili njihovom teroru.

"A za povratak u njihove institucije, dakle to je nešto drugo od uklanjanja barikada, traže formiranje zajednice srpskih opština, što je bio prvi uslov u Briselskom sporazumu", rekao je Vučić.

On je naglasio da će im kao predsjednik Srbije za sve pružiti podršku.

"Za sve to kao predsjednik Srbije uvijek ću im pružati podršku i neću se kriti od velikih i moćnih u svijetu i kada to kažem, takođe ću biti dovoljno odgovoran da ih pozovem da čuvaju mir, da sačuvaju staloženost, trpeljivost i strpljenje jer mir je u najvećem interesu Srba i Srbije i našem narodu na Kosovu i Metohiji. Živio srpski narod na Kosovu i Metohiji, živela Srbija", poručio je Vučić na svom "Instagram" profilu.

Danas u podne ispred Krsta u mjestu Rudare u opštini Zvečan, biće održan najveći narodni protest sa koga će Srbi uputiti poruku mira, ali i zahtjev da se puste na slobodu uhapšeni Srbi, da se povuku ROSU jedinice i da se ponište spiskovi Prištine na kojima se nalaze imena Srba okrivljenih da su počinili različita krivična djela.

Iz Kriznog štaba opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica saopšetno je da će protest biti održan zbog najnovijih prijetnji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je pozvao na nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama.

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм