Предсједник Србије

Вучић: Нијемци воде бруталну кампању за пријем Приштине у Савјет Европе

  • 01.05.2024. 11:26

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да Њемачка води бруталну кампању за учлањење Косова у Савјет Европе, додајући да се велике силе баве разним триковима да би прогурале ту одлуку.

Вучић је истакао да они који гурају захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе имају између 29 и 33 гласа, док им је за већину потребан 31 глас, па је сада све на ивици.

Он је током обиласка припремних радова на изградњи комплекса за "Експо 2027" у Сурчину поручио да је Србија мала да би се мјерила са Њемачком, Француском и осталима, али да ће се, упркос томе, борити за своје интересе.

"Борићемо се и поносан сам на то, јер до прије неку годину нико није ни помислио да им се супротстави, а камоли да се бори. Данас се боримо. Ја сам реалан и знам шта нас чека, али то не значи да смијемо да покажемо малодушност и да само чекамо пресуду. Наше је да урадимо све што можемо", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли је могућ договор Београда и Приштине за проблем употребе динара, Вучић је навео да ту не може да се говори о договори, јер је одлука Приштине о укидању динара противправна.

Он је указао да Србија тражи рјешење како би Србима на Косову и Метохији помогла да добију плате и пензије, због чега ће, уколико не дође до промјене, људима са Космета доплаћивати превоз до административних прелаза, гдје ће моћи да подигну новац на банкоматима и обаве све што им је потребно.

"Сви знају ко је крив за проблем изазван укидањем динара, али се сви праве невјешти и наивни. Они /Европљани/ припремају одлуку да укину санкције Аљбину Куртију због његове `велике конструктивности`. Иза тога стоје балтичке земље, Нијемци, Холанђани и сви они који су најгласнији и у лобирању за доношење резолуције против српског народа у УН", рекао је Вучић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.