Predsjednik Srbije

Vučić: Nijemci vode brutalnu kampanju za prijem Prištine u Savjet Еvrope

  • 01.05.2024. 11:26

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Njemačka vodi brutalnu kampanju za učlanjenje Kosova u Savjet Еvrope, dodajući da se velike sile bave raznim trikovima da bi progurale tu odluku.

Vučić je istakao da oni koji guraju zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Еvrope imaju između 29 i 33 glasa, dok im je za većinu potreban 31 glas, pa je sada sve na ivici.

On je tokom obilaska pripremnih radova na izgradnji kompleksa za "Еkspo 2027" u Surčinu poručio da je Srbija mala da bi se mjerila sa Njemačkom, Francuskom i ostalima, ali da će se, uprkos tome, boriti za svoje interese.

"Borićemo se i ponosan sam na to, jer do prije neku godinu niko nije ni pomislio da im se suprotstavi, a kamoli da se bori. Danas se borimo. Ja sam realan i znam šta nas čeka, ali to ne znači da smijemo da pokažemo malodušnost i da samo čekamo presudu. Naše je da uradimo sve što možemo", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć dogovor Beograda i Prištine za problem upotrebe dinara, Vučić je naveo da tu ne može da se govori o dogovori, jer je odluka Prištine o ukidanju dinara protivpravna.

On je ukazao da Srbija traži rješenje kako bi Srbima na Kosovu i Metohiji pomogla da dobiju plate i penzije, zbog čega će, ukoliko ne dođe do promjene, ljudima sa Kosmeta doplaćivati prevoz do administrativnih prelaza, gdje će moći da podignu novac na bankomatima i obave sve što im je potrebno.

"Svi znaju ko je kriv za problem izazvan ukidanjem dinara, ali se svi prave nevješti i naivni. Oni /Еvropljani/ pripremaju odluku da ukinu sankcije Aljbinu Kurtiju zbog njegove `velike konstruktivnosti`. Iza toga stoje baltičke zemlje, Nijemci, Holanđani i svi oni koji su najglasniji i u lobiranju za donošenje rezolucije protiv srpskog naroda u UN", rekao je Vučić.

Pratite nas i putem Vibera