Предсједник Владе Србије

Вучевић: Са Шолцом, ако дође, и о притисцима које трпи Република Српска

  • Извор: СРНА
  • 17.07.2024. 13:22

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да ће, уколико њемачки канцелар Олаф Шолц посјети Србију, тема разговора бити ситуација на Косову и Метохији, али и притисци које Република Српска трпи и покушаји ревизије Дејтонског споразума.

Вучевић је рекао новинарима да би желио да Шолц и потпредсЈедник Европске комисије Марош Шефчович у петак, 19. јула, посјете Србију, али да то још не може да потврди.

Он је додао и да ће, ако буде прилике за разговор, тема бити српски интереси, европски пут Србије, као и билатерални односи са Њемачком.

- Разговараћемо о ситуацији на Косову и Метохији, разговараћемо о притисцима које Република Српска трпи и покушајима ревизије Дејтонског споразума науштрб Републике Српске и српског народа у БиХ, о економској сарадњи, па и о јадариту - рекао је Вучевић.

Према његовим ријечима, ако буде приче о јадариту, Србија ће се фокусирати на ланац вриједности, односно индустријализацију која прати рударства, што значи да нема рударења без фабрика и без индустриализације и без економске користи за Србију и њене грађане.

- То је услов Србије, ако уопште можемо причати о овом пројекту. Да бисмо даље причали о том пројекту, мора да буде јасна економска рачуница и политички интерес Србије да се овај пројекат реализује - додао је Вучевић.

Одговарајући на питање о наводима појединих домаћих и страних медија да ће Шолц и Шефчович у петак доћи у Србију, као и да ће тада са њима потписати меморандум о критичним сировинама, Вучевић је рекао да би волио да се та посјета догоди.

- То би била шанса за Србију да канцелар Шолц два пута у свом мандату посети нашу земљу. Под овим геополитичким околностима то је заиста неуобичајна ствар и пракса - рекао је Вучевић.

Он је рекао да види ове природне ресурсе као гаранцију самосталности и независности Србије, као јачање геополитичке позиције Србије и прије свега економског снажења Србије, пренијели су београдски медији.

Према његовим ријечима, уколико пројекат "Јадар" не буде могао да испуни захтјеве и стандарде онда неће бити рађен. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)