Predsjednik Vlade Srbije

Vučević: Sa Šolcom, ako dođe, i o pritiscima koje trpi Republika Srpska

  • Izvor: SRNA
  • 17.07.2024. 13:22

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da će, ukoliko njemački kancelar Olaf Šolc posjeti Srbiju, tema razgovora biti situacija na Kosovu i Metohiji, ali i pritisci koje Republika Srpska trpi i pokušaji revizije Dejtonskog sporazuma.

Vučević je rekao novinarima da bi želio da Šolc i potpredsJednik Еvropske komisije Maroš Šefčovič u petak, 19. jula, posjete Srbiju, ali da to još ne može da potvrdi.

On je dodao i da će, ako bude prilike za razgovor, tema biti srpski interesi, evropski put Srbije, kao i bilateralni odnosi sa Njemačkom.

- Razgovaraćemo o situaciji na Kosovu i Metohiji, razgovaraćemo o pritiscima koje Republika Srpska trpi i pokušajima revizije Dejtonskog sporazuma nauštrb Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, o ekonomskoj saradnji, pa i o jadaritu - rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, ako bude priče o jadaritu, Srbija će se fokusirati na lanac vrijednosti, odnosno industrijalizaciju koja prati rudarstva, što znači da nema rudarenja bez fabrika i bez industrializacije i bez ekonomske koristi za Srbiju i njene građane.

- To je uslov Srbije, ako uopšte možemo pričati o ovom projektu. Da bismo dalje pričali o tom projektu, mora da bude jasna ekonomska računica i politički interes Srbije da se ovaj projekat realizuje - dodao je Vučević.

Odgovarajući na pitanje o navodima pojedinih domaćih i stranih medija da će Šolc i Šefčovič u petak doći u Srbiju, kao i da će tada sa njima potpisati memorandum o kritičnim sirovinama, Vučević je rekao da bi volio da se ta posjeta dogodi.

- To bi bila šansa za Srbiju da kancelar Šolc dva puta u svom mandatu poseti našu zemlju. Pod ovim geopolitičkim okolnostima to je zaista neuobičajna stvar i praksa - rekao je Vučević.

On je rekao da vidi ove prirodne resurse kao garanciju samostalnosti i nezavisnosti Srbije, kao jačanje geopolitičke pozicije Srbije i prije svega ekonomskog snaženja Srbije, prenijeli su beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, ukoliko projekat "Jadar" ne bude mogao da ispuni zahtjeve i standarde onda neće biti rađen. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.