Предсједник Владе Србије

Вучевић: Не смијемо да заборавимо хероје са Кошара заслужне за осујећивање НАТО-а

  • Извор: Танјуг
  • 14.06.2024. 21:35

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да су војници, борци и њихове старјешине у Војсци Савезне Републике Југославије (СРЈ) заслужни за битке на Кошарама и Паштрику којима је осујећен план НАТО-а за копнену агресију на Србију и да се они никада не смију заборавити.

Вучевић је поводом обиљежавања 25. годишњице од битке на Кошарама на Комеморативној академији поставио питање шта би било са свима нама да није било тог непробојног бедема на Кошарама, њих 109, "наша крв и будућност".

- Они су наша дјеца и синови, браћа, молитвеници, као да су из наших кућа отишли да бране Србију и данас на небеској стражи гледају шта и како радимо за Србију - рекао је Вучевић.

Истакао је да сјећање на ту ратну годину мора остати уписано у морални и духовни систем вриједности данашњих и будућих генерација, као и то да су браниоци Кошара нови Обилићи који су "ступили у одред небеске Лазареве заставе".

- Слободна Србија славиће најзаслужније за њену слободу. Прошло је вријеме када је срамним одлукама политичких елита био заборављан подвиг јунака са Кошара, али ми ћемо градити сјећање на најбоље од нас - нагласио је Вучевић.

Навео је да примјер јунака са Кошара треба да нам буде путоказ у вријеме када се Србија суочава са бројним изазовима, као и да су Србин и војник скоро па синоними.

Вучевић је додао да се границе некада мијењају разним одлукама, али да постоје оне писане крвљу и костима јунака - вјечне границе.

- Нека нам је вјечна и слободна мајка Србија - закључио је Вучевић.

Догађају који је организовао Одбор Владе Србије за његовање традиције ослободилачких ратова Србије присуствовали су и чланови Владе, предсједник Народне Скупштине Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, командант 53. граничног батаљона на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, као и кћерка погинулог мајора Војске СР Југославије Крунослава Иванковића, који је страдао на Кошарама 14. априла 1999. године, вршећи чин капетана прве класе војске Србије, Синди Иванковић.

Поред њих, догађају су присуствовали припадници Воске Србије и Министарства унутрашњих послова, као и представници Српске православне цркве и других верских заједница.

Изасланик предсједника Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић положио је раније данас вијенац на Споменик херојима са Кошара у Београду, поводом 25. годишњице од те битке.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла до 14. јуна 1999. године у реону граничног прелаза Раса Кошарес, на граници тадашње СР Југославије и Албаније. Борба на југословенско-албанској граници трајала је 67 дана и однијела је 109 живота.

Терористичке снаге такозване ОВК, потпомогнуте регуларном албанском војском и НАТО авијацијом напали су припаднике Војске Југославије, са циљем копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецања комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену.

Послије тешких борби, Војска Југославије је успјела да порази нападаче и спречи њихов улазак на територију јужне српске покрајине.

Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са Кошарама.

Пратите нас и путем Вибера