Није прецизирала

Вјоса Османи пријети: Ускоро институционалне мјере против Српске листе

  • 28.09.2023. 11:17

Вјоса Османи, предсједница тзв. Косова најавила је синоћ у интервјуу РТК да ће "ускоро бити донесене институционалне одлуке против Српске листе".

Предсједница тзв. Косова није међутим у емисији прецизирала какве ће одлуке и против кога бити донесене.

Најава Османи долази неколико дана пошто су власти и медији у Приштини означили и оптужили потпредсједника Српске листе Милана Радојичића као "вођу терористичке групе" у селу Бањска на сјеверу Косова и Метохије.

Османи је, како јутрос преноси портал "Коссев", рекла да је "након терористичког акта у Бањској, гдје је херојски погинуо водник Африм Буњаку, несумњиво јасно да га је режирао и организовао Београд, са намјером да дестабилизује Kосово и читав регион". Она је позвала и на "јединство у земљи", како би се супротставили "оваквим поступцима" за које је оптужила Србију. 

Вјоса Османи рекла је и да "Kосово заједно са Сједињеним Америчким Државама треба да припреми нацрт статута Заједнице општина са српском већином", и додала да Споразум о нормализацији односа – који су Kосово и Србија постигле раније ове године – није "савршен" за Kосово, већ је међународна обавеза.

"Треба да сједнемо са САД, да припремимо наш нацрт, нацрт Републике Kосово. У почетку само са САД, мислим да је ово рјешење, да сједнемо са нашим партнерима у САД, да америчком државном секретару Ентонију Блинкену представимо наш нацрт, који је у складу са Уставом Kосова, у складу са одлуком Уставног суда, у складу са писмом бивше шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини које гарантује да неће бити извршних овлашћења и у складу са писаним америчким ставом од стране Дерека Шолеа и изасланика Вашингтона за западни Балкан Габријела Ескобара, који појашњавају да ће такво тијело бити координационо тијело, без извршних овлашћења", рекла је Османи за РТK.

Иначе, годинама уназад, Српска листа на свим изборима у српским срединама на Косову и Метохији редовно осваја више од 90 посто гласова Срба.

Пратите нас и путем Вибера