Nije precizirala

Vjosa Osmani prijeti: Uskoro institucionalne mjere protiv Srpske liste

  • 28.09.2023. 11:17

Vjosa Osmani, predsjednica tzv. Kosova najavila je sinoć u intervjuu RTK da će "uskoro biti donesene institucionalne odluke protiv Srpske liste".

Predsjednica tzv. Kosova nije međutim u emisiji precizirala kakve će odluke i protiv koga biti donesene.

Najava Osmani dolazi nekoliko dana pošto su vlasti i mediji u Prištini označili i optužili potpredsjednika Srpske liste Milana Radojičića kao "vođu terorističke grupe" u selu Banjska na sjeveru Kosova i Metohije.

Osmani je, kako jutros prenosi portal "Kossev", rekla da je "nakon terorističkog akta u Banjskoj, gdje je herojski poginuo vodnik Afrim Bunjaku, nesumnjivo jasno da ga je režirao i organizovao Beograd, sa namjerom da destabilizuje Kosovo i čitav region". Ona je pozvala i na "jedinstvo u zemlji", kako bi se suprotstavili "ovakvim postupcima" za koje je optužila Srbiju. 

Vjosa Osmani rekla je i da "Kosovo zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama treba da pripremi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom", i dodala da Sporazum o normalizaciji odnosa – koji su Kosovo i Srbija postigle ranije ove godine – nije "savršen" za Kosovo, već je međunarodna obaveza.

"Treba da sjednemo sa SAD, da pripremimo naš nacrt, nacrt Republike Kosovo. U početku samo sa SAD, mislim da je ovo rješenje, da sjednemo sa našim partnerima u SAD, da američkom državnom sekretaru Еntoniju Blinkenu predstavimo naš nacrt, koji je u skladu sa Ustavom Kosova, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u skladu sa pismom bivše šefice diplomatije ЕU Federike Mogerini koje garantuje da neće biti izvršnih ovlašćenja i u skladu sa pisanim američkim stavom od strane Dereka Šolea i izaslanika Vašingtona za zapadni Balkan Gabrijela Еskobara, koji pojašnjavaju da će takvo tijelo biti koordinaciono tijelo, bez izvršnih ovlašćenja", rekla je Osmani za RTK.

Inače, godinama unazad, Srpska lista na svim izborima u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji redovno osvaja više od 90 posto glasova Srba.

Pratite nas i putem Vibera