Батут издао упозорење

Веома опасно: У Србију стигао 'Пустињски ђаво'

  • Извор: Мондо.рс
  • 09.07.2024. 13:18

Подручје Србије, али и цијелог региона, задесио је интензиван топлотни талас, а температуре ће прећи и 35 степени, а 10, 11 и 12. јул означени су као најризичнији.

Због топлотног таласа, који је у појединим медијима назван Пустињски ђаво", Институт "Батут" издао је упозорење за грађане.

"Прогнозиране вриједности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији веома опасне појаве од 10. до 12. јула на територији јужнобачког округа; 11. и 12. јула на подручју сјевернобачког, сјевернобанатског и мачванског округа, а 12. јула у средњебанатском и западнобачком округу", наводи се у упозорењу и додаје:

Шеранић открио када ће бити отворена нова болница у Требињу

Шеранић открио када ће бити отворена нова болница у Требињу

"У домен опасне појаве спадаће максималне дневне температуре ваздуха на територији града Београда, на сјеверу земље, као и на сјевероистоку и дијеловима централне Србије".

На осталој територији земље, у посматраном периоду се углавном могу очекивати температуре у домену потенцијално опасне појаве, преноси "Мондо".

Мјере превенције су:

  • Често мијењање чисте и суве одјеће, требало би примјењивати, како као превентивну мјеру, тако и у случају већ дијагностикованог топлотног осипа.
  • Смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре;
  • Редовни унос течности (1 чаша воде/20 мин) у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осјећаја жеђи.
  • Појава топлотних едема горњих и доњих екстремитета превенира се регуларно обављеном аклиматизацијом на услове повишене спољне температуре ваздуха (промјена климатских зона). До опоравка долази након боравка у хладнијем окружењу у трајању од 1 - 2 дана.

На сваку појаву конфузности, несвјестице, изразито топле и суве коже потражити хитну љекарску помоћ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: