Dječija glista

Valjkasti crvi "napali" djecu u beogradskom vrtiću

  • Извор: Телеграф
  • 31.10.2022. 18:59

U samo jednom beogradskom vrtiću djeca su zaražena crijevnom infekcijom koju je izazvao "valjkasti crv", parazit poznat i kao dječija glista (nematoda).

Kako za "Telegraf.rs" kažu u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu, zaraženo je desetoro djece, a ovo je osma epidemija bolesti prljavih ruku od početka godine.

Naime, od početka godine bilo je ukupno osam epidemija, uključujući i ovu, i ukupno je bilo 74 inficiranih usljed slabije higijene ruku.

"Posljednja epidemija prije ove bila je 23. septembra", navode u Zavodu za "Telegraf.rs".

Uzročnik ove bolesti prljavih ruku je valjkasti crv - enterobius viermicularis.

"On je izazivač. Jedini domaćin ovog valjakstog crva je čovjek, prenosi se fekalno-oralno, a može i preko odjeće i igračaka. Zato se najčešće javlja u najmlađim vrtićkim grupama, koje još nisu dobro naučile da peru ruke", objašnjavaju u Zavodu.

Dodaju da su simptomi izraženi noću.

"Simptomi su bolovi u stomaku, svrab oko anusa i vidiljivi paraziti u stolici. Često može da prođe potpuno asimptomatski. Otkrije se tako što se vide paraziti u stolici. Ono što je zanimljivo najčešće se simptomi javljaju noću, djeca su uznemirna, nemirna su dok spavaju. Može se ispoljavati smanjenim apetitom i gubitkom tjelesne težine. Kako bi se sve to počistilo, koriste se antihelmintni lijekovi. Odjeća i posteljina se moraju dobro dezinfikovati dok se crvi potpuno ne izbace", kažu za "Telegraf.rs" u Zavodu za javno zdravlje Beograd.

Dodaju da se bolest manifestuje pojavom malih bijelih parazita u stolici, koje je lako prepoznati.

Тагови: