Брисел

Упућена писма свим делегацијама Савјета Европе да размотре пријем Косова

  • Извор: Танјуг
  • 12.04.2024. 22:07

Шеф делегације Србије у Парламентарној скупштини Савјета Европе Биљана Пантић Пиља упутила је писма свим шефовима делегација у тој институцији са молбом да још једном размотре приједлог за пријем такозваног Косова у Савјет Европе.

Пиља је рекла да ће српска делагација у уторак, 16. априла, у Савјету Европе још једном подсјетити да Приштина није формирала Заједницу српских општина и да није ријешила проблем експропијације земљишта, али да ће указати и на безбједоносну ситуацију на Косову и Метохији и то представити као противаргумент.

Она је додала да се по статуту Савјета Европе, уколико самопроглашено Косово буде примљено у Савјет Европе, крше два члана.

- Чланом три и чланом четири је предвиђено да свака европска држава може постати чланица организације. Ту је проблем, јер такозвано Косово није европска држава, постоји јасно Резолуција УН 1244 и постоје земље које су чланице Савјета Европе и не признају такозвано Косово као независну државу и ту се одмах оповргава члан три - објаснила је Пиља.

Она је додала да члан четири каже да свака европска држава у којој владају владавина права и гдје се поштују људска и мањска права и слобода, треба да постане чланица.

- О којим ми правима причамо, када имате проблем српског становништва које преживљава истребљење на теритотији Косова и Метохије под режимом Аљбина Куртија - рекла је она за Тањуг.

Предсједник Србије Александар Вучић јутрос је послао писма европским лидерима, њемачком канцелару Олафу Шолцу и француском предсједнику Емануелу Макрону, а Пиља је рекла да је то важно јер слиједи састанак Комитета министара Савјета Европе на којем средином маја треба да буде донесена коначна одлука о пријему Приштине.

Она је објаснила да је то сљедећи корак и да вјерује да ће Вучић на тај начин да искористи све своје контакте како би утицао на европске званичнике.

Пратите нас и путем Вибера