Србија

Упаљен највиши степен упозорења - обилне падавине до краја дана, огласио се РХМЗ

  • Извор: Курир
  • 10.09.2024. 16:18

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је у 14.48 метеоролошку најаву.

- Обилне падавине до краја дана очекују се на истоку и југу Србије (нарочито у Зајечарском, Нишавском, Пиротском, Топличком, Јабланичком и Пчињском округу, као и на подручју Косова и Метохије), гдје се просјечно очекује од 30 до 60 л/м2 за 24 ч, а локално и више.

На западу и сјеверозападу Србије послије подне и увече престанак падавина.

Упаљен највиши степен упозорења

На територији цијеле Србије на снази је жути метеоаларм због пљускова, док је наранџасто упозорење упаљено на територији Косова и Метохије и Шумадије.

Највиши степен упозорења - црвени метеоаларм на снази је у источној и југоисточној Србији.

Црвени метеоаларм значи да је вријеме врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбједност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Слиједити наредбе и савјете надлежних државних служби.

Од 15. септембра почиње да ради систем за пренос хитних информација грађанима

Систем се односи на опасности од елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће.

Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић рекао је за РТС да ће СМС поруке садржати кратке и јасне информације које се односе на опасност, а у метеоролошком смислу садржаће тип и интензитет опасне појаве. У самој поруци постојаће линк који нас води на страницу за информације како се понашати.

На крају смо најтоплијег љета у историји мјерења. Пратило га је неколико топлотних таласа, а црвени метео-аларм практично се није гасио. Због свих екстремних временских и климатских услова, чини се да су неопходни још ефикаснији системи за рано упозорење на опасност, и то не само од временских прилика.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)