Srbija

Upaljen najviši stepen upozorenja - obilne padavine do kraja dana, oglasio se RHMZ

  • Izvor: Kurir
  • 10.09.2024. 16:18

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je u 14.48 meteorološku najavu.

- Obilne padavine do kraja dana očekuju se na istoku i jugu Srbije (naročito u Zaječarskom, Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, kao i na području Kosova i Metohije), gdje se prosječno očekuje od 30 do 60 l/m2 za 24 č, a lokalno i više.

Na zapadu i sjeverozapadu Srbije poslije podne i uveče prestanak padavina.

Upaljen najviši stepen upozorenja

Na teritoriji cijele Srbije na snazi je žuti meteoalarm zbog pljuskova, dok je narandžasto upozorenje upaljeno na teritoriji Kosova i Metohije i Šumadije.

Najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm na snazi je u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Crveni meteoalarm znači da je vrijeme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbjednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slijediti naredbe i savjete nadležnih državnih službi.

Od 15. septembra počinje da radi sistem za prenos hitnih informacija građanima

Sistem se odnosi na opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće.

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović rekao je za RTS da će SMS poruke sadržati kratke i jasne informacije koje se odnose na opasnost, a u meteorološkom smislu sadržaće tip i intenzitet opasne pojave. U samoj poruci postojaće link koji nas vodi na stranicu za informacije kako se ponašati.

Na kraju smo najtoplijeg ljeta u istoriji mjerenja. Pratilo ga je nekoliko toplotnih talasa, a crveni meteo-alarm praktično se nije gasio. Zbog svih ekstremnih vremenskih i klimatskih uslova, čini se da su neophodni još efikasniji sistemi za rano upozorenje na opasnost, i to ne samo od vremenskih prilika.

Pratite nas i putem Vibera