Србија

Укида се зелени картон за улазак у ове три земље

  • Извор: Курир
  • 06.09.2024. 17:12

Срби неће више морати да купују зелени картон за улазак у Сјеверну Македонију, Молдавију и Албанију.

Овај трошак за грађане Србије, али и држављане осталих чланица ЦЕФТА споразума требало би да се укине, каже за Курир Здравко Илић, стручњак за трговину услугама у ЦЕФТА Секретаријату у Бриселу.

Србија је искористила своју улогу предсједавајућег Цефтом коју чине Албанија, Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија, Молдавија, Црна Гора и када се усвоји овај приједлог то ће бити велики резултат српског предсједавања.

- План нам је да у наредне двије године скинемо административни трошак за зелени картон у региону који имају сви наши држављани приликом уласка, рецимо, у Сјеверну Македонију. Иако већ имају уплаћено осигурање за свој аутомобил, ипак морају да издвоје одређени новац. Притом ви не плаћате никакво осигурање, већ потврду да имате осигурање - истиче саговорник.

Илић објашњава да ако путујете, на примјер, на Исланд преко Мађарске нико вам неће тражити зелени картон, али ако хоћете у Грчку на море не можете да прођете кроз Сјеверну Македонију без овог папира:

- Направили смо план и ставили га на сто. Надамо се да ће он бити усвојен. Дали смо рок двије године, али мислим да би то могло да се догоди и прије. У начелу је све договорено, а на предстојећем министарском састанку у децембру би требало све да буде и званично потврђено.

Све је почело у Софији 2020. и укидање зеленог картона није био приједлог Секретаријата већ управо једне од влада земаља чланица Цефте.

- Ми смо даље анализирали стање и разговарали са Европском асоцијацијом за осигурање возила како је могуће ријешити овај проблем. У Србији је то дио регистрације, али није у свим земљама. Постоје стране код којих регистрован ауто не значи аутоматски и да је осигуран. Њихов систем једноставно тако не функционише - каже Илић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: