Водена салата

Тропска биљка преузела Палићко језеро, наређено уклањање

  • Извор: РТС
  • 15.10.2024. 06:59

Лагуне у првом сектору Палићког језера однедавно су потпуно прекривене такозваном воденом салатом, инвазивном тропском биљком која се први пут појављује на језеру. Како се ова биљна врста појавила у језеру и како утиче на живот у њему?

Палићко језеро потпуно је прекривено једном новом тропском биљком, која се до сада није виђала на овом језеру.

Жика Рех из Службе за заштиту животне средине и одрживи развој Градске управе Суботице наводи да је у питању украсна биљка која се користи у акваријумима, у баштинским језерима.

Виц дана: Фата купила папагаја из јавне куће

Виц дана: Фата купила папагаја из јавне куће

„Ње има у продаји, у продавницама специјализованим, највјероватније је тако и доспјела што је унесена као украсна биљка. Нисмо ми једини, она се сада шири Европом, то је повезано с тим што су нам зиме све топлије и топлије. Ова биљка иначе није прилагођена нашим климатским условима и у принципу не би требало да преживи испод 15 степени Целзијусових, међутим, с једне стране, зиме су све топлије, с друге стране и саме биљке се прилагођавају“, објашњава Рех.

Према његовим ријечима, у првом сектору језера, који је осмишљен да буде у функцији пречишћавања воде, више биљке могу да имају значајну улогу у извлачењу азота и фосфора из воде, а то је позитиван утицај.

Шта се дешава у тијелу када вас загрли вољена особа

Шта се дешава у тијелу када вас загрли вољена особа

„Међутим негативни утицај је то што је ипак то једна инвазивна врста која се шири и осваја нове територије. Ми не знамо како ће она утицати на други живи свијет овдје и зато је врло битно да се она контролише, механички сузбија“, истакао је Жика Рех.

Акваријумки отпад не смије да се баца у Палићко језеро

Стручњаци Покријинског завода за заштиту природе узорковали су биљку која се појавила на Палићском језеру.

„Препорука, коју смо ми дали управи Парка природе Палићког језера, јесте да се врста механички уклони из дијела Палића који је заштићен, то јест из другог сектора, а у првом сектору ће она да нестане природним путем“, рекао је Ранко Перић из Покрајинског завода за заштиту природе.

Механичко уклањање биљке је већ почело.

Palic-141024
Playback speedNormal
Quality-
Playback speed
0.25
0.5
0.75
Normal
1.25
1.5
1.75
2
 
00:00
/
02:50
LIVE

„Јавно предузеће Палић-Лудаш кренуло је са механичким сузбијањем како би се спријечило да биљка оде у друге секторе. Наравно, што прије треба кренути и са сузбијањем и са контролисањем“, наводи Рех.

Препорука је стручњака да се акваријумски отпад не баца у канализацију, управо да неке друге инвазивне биљке не би још лошије утицале на Палићко језеро.

(РТС)

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?