Шапић најавио

Титов гроб се измјешта, а ево коме ће се подићи споменик на Теразијама

  • Извор: Б92
  • 16.09.2024. 13:43

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је данас подизање споменика Дражи Михаиловићу у парку на Теразијској тераси, као и измјештање гроба Јосипа Броза Тита из Београда.

Шапић је рекао на конференцији за новинаре да ће данас јавно позвати на  измјештање гроба Јосипа Броза Тита из Београда и подсјетио да је о томе  говорио прије пар мјесеци и да је рекао да то није предизборна прича.

"Не могу да утичем на ту одлуку, нити град Београд може правно- формално на то да утиче, али мислим да је измјештање Јосипа Броза из Музеја Југославије изузетно важна ствар за српски народ и за будућност ове земље. Такође и измјештање Моша Пијаде, Иве Лола Рибара, Ђуре Ђаковића, Ивана Милутиновића са Калемегданске тврђаве, са простора који је највећа наша културна баштина, стара 2.000 година", рекао је он новинарима у Скупштини града.

Стигло упозорење грађанима Србије: Очекује се пораст Дунава

Стигло упозорење грађанима Србије: Очекује се пораст Дунава

Додао је да одлуку о томе доноси Министарство културе и да је Калемегдан под заштитом Завода заштиту споменика Србије, као и да је Музеј Југославије такође у надлежности Министарства културе.

"Оно што ја могу да кажем, јесте да ћу и ја лично и градске службе максимално помоћи уколико дође до те одлуке да се изврши квалитетна ексхумација, да се та тела пребаце тамо где будемо одлучили.  Ако су Шпанци могли послије 44 године генерала Франка да измјесте из Долине палих на неко нормално гробље, ми нисмо варвари за разлику од тих истих бољшевика и комуниста који су генералу Дражи Михајловићу расули кости да не знамо ни данас гдје му се налазе", рекао је Шапић.

Он је подсјетио да је 2003. године донијет закон којим су равногорски и партизански покрет изједначени.    


Пратите нас и путем Вибера