Љубан Каран

''Тероризам постаје активан метод дјеловања''

  • Извор: СРНА
  • 20.08.2024. 09:22

Тероризам постаје активан метод дјеловања и на Србију и на Републику Српску, оцијенио је бивши официр Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран.

Каран је рекао Срни да је и терориста Сенад Рамовић Бецан, који је ликвидиран у суботу у окршају са полицијом, имао терористичку групу и озбиљне намјере да врши терористичке акције.

"Ко зна колико би људи страдало у тим његовим акцијама да није неутралисан на вријеме. Наше службе су постале кључне у борби против разних врста угрожавања", истакао је Каран.

Мјештанин Невесиња након драме: Бацао је бомбе, био је ово терористички акт

Мјештанин Невесиња након драме: Бацао је бомбе, био је ово терористички акт

Он је појаснио да су терористичке и исламистичке организације до сада имале "сигурну кућу" у бошњачком дијелу БиХ (ФБиХ), на КиМ и у дијелу Сјеверне Македоније гдје претежно живе Албанци, да су ту обучавани, а сада постају све видљивији.

"Међутим, сада се нешто промијенило. Напади на Србију и Републику Српску су толико порасли и добили на интензитету да су и терористи које чувају, склањају, кокетирају са њима, добили улогу у нападима", указао је Каран.

Он сматра да све што се дешава од напада вехабије на Израелску амбасаду у Београду до данас није наивно и да су српске безбједносне службе ову терористичку опасност на вријеме схватиле и предузимају озбиљне мјере.

Епилог несреће код бањалучког ресторана: Повријеђени превезени на УКЦ

Епилог несреће код бањалучког ресторана: Повријеђени превезени на УКЦ

Он је указао да је до активирања терориста у великој мјери дошло због жестоке антисрпске пропаганде из бошњачког дијела БиХ.

"Пробудили су те пулене које чувају и сада покушавају да се укључе заједно са том бошњачком, не `државом`, него више партијом, лигом, у остварење терористичких циљева и стварање неке исламистичке државе на Балкану", нагласио је Каран.

Он нема сумњу да постоји директна веза између свега што се дешава у Србији са атмосфером у БиХ, наводећи да постоји јака координација дјеловања исламистичких група у Србији са исламистичким терористичким групама у БиХ.

"Постоји нека линија руковођења, командовања. Новац који стиже из Саудијске Арабије стиже преко Беча у бошњачки дио БиХ и одатле долази у Србију. Тако да је све то повезано и треба гледати нападе на Републику Српску као нападе на Србију и нападе на Србију као нападе на Републику Српску", поновио је Каран.

Каран је указао да је проблем што безбједносно опасне појединце и групе тешко могу да прате обичне службе и полиција већ су за то потребне специјализоване службе попут Безбедносно-информативне агенције (БИА) којој је то посао и рутина.

Оцијенио је и да су посљедњи напади у Србији само један огранак и мали дио хибридних напада на Србију и Републику Српску, а циљ је преврат и довођење послушне прозападне власти.

Каран је навео да су многи грађани Србије увучени у то несвјесно, као учесници еколошких протеста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.