Марко Ђурић

"Свако ко буде хтио да иде против Србије мораће два пута да размисли"

  • Извор: Танјуг
  • 23.05.2024. 20:24

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да је један од најважнијих резултата данашњег гласања у Уједињеним нацијама о резолуцији о Сребреници то што ће "свако ко буде хтио да иде против Србије морати два пута да размисли".

"Ми смо на најгорој теми, на теми која је најосјетљивија, најтежа за објаснити и образложити, успјели да имамо 107 земаља које нису биле против нас. Нама је широко поље да разговарамо и о нашим интересима кад је ријеч о Косову и Метохији и о многим другим стварима. И пријатељства која смо стекли у овој борби, ми ћемо пажљиво чувати и његовати", рекао је Ђурић послије сједнице Генералне скупштине УН на којој је усвојен нацрт резолуције о Сребреници.

Он је тако одговорио на питање новинара хоће ли Србија опет бити показни примјер у УН и поручио да ће Србија наставити да јача и снажи и шири своју дипломатију, да унапређује институције и да ствара систем на који Србија може да се ослони.

Додик: У ГС УН нису имали ни натполовичну већину, резолуција пропала

Додик: У ГС УН нису имали ни натполовичну већину, резолуција пропала

Навео је да је предсједник Вучић својим везама урадио огроман дио посла данас, објашњавајући да су многи свјетски лидери због личних односа са њим преломили да не подлегну притисцима силе.

"Тако да ћемо сав тај политички капитал који имамо наставити да увећавамо у временима која долазе. Веома сам срећан што су УН рекле колективно 'не' диктату. Без обзира на то какав је номиналан резултат, јасна већина није ово подржала. А важно је да пошаљемо и поруку да смо ми земља мира, земља која поштује и своје грађане других националности и вјероисповести, то се никада није доводило у питање", истакао је Ђурић.

Којић за АТВ: Желе да нам наметну епитет који не заслужујемо, Срби ће увијек ходати уздигнуте главе

Којић за АТВ: Желе да нам наметну епитет који не заслужујемо, Срби ће увијек ходати уздигнуте главе

Додао је да се никада није доводило у питање ни однос Србије према свим жртвама, али је, како је истакао, Србија је поручила да се не смије правити хијерархија међу жртвама и да се цијелом једном народу стави жиг геноцида и срамоте једнак са холокаустом.

"Мислим да смо у томе данас успјели, ово отвара велики простор да се у четири петине човјечанства ово не третира на начин на који су замислили творци резолуције", закључио је Ђурић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.