Сјеверна Митровица

Сузана Трајковић годину дана послије хапшења супруга: Продаћемо све да Слађана избавимо из затвора!

  • Извор: РТ Балкан
  • 18.12.2023. 12:47

Равно годину дана од хапшења Слађана Трајковића, бившег полицајца КПС-а из Сјеверне Митровице, траје очајничка борба његове породице и одбране да докажу да Слађан није крив, да није одговоран за наводне ратне злочине које му тужилаштво у Приштини ставља на терет, као и да се Трајковићу, због изузетно лошег здравственог стања, омогући болничко лијечење и да се брани са слободе, из кућног притвора.

"За ових годину дана написале смо, ћерка и ја, безброј писама и западним амбасадама у Приштини, Еулексу, Аљбину Куртију, Лајчаку, Борељу, разним организацијама, тражећи правду за Слађана. Тражимо само да се Слађану, због изузетно лошег здравља и потребе да се лијечи у болници, омогући одбрана са слободе, понеки одговор и стигне, али резултата нема. Слађан је и даље у притвору у Подујеву, посљедњи пут кад сам га видјела, прије 15 дана, био је сав натекао и у лицу, по рукама, смршао је", каже за РТ Балкан Слађанова супруга Сузана Трајковић.

Косовским властима су, каже, доставиле и потписе, својеврсну петицију комшија Албанца из Бошњачке махале у Сјеверној Митровици гдје Трајковићи живе. Ни од тога није било вајде.

"Наше комшије Албанци, двадесетак људи, на овај начин су нам дали подршку, потписали су да само одувијек живјели у миру и слози, да са Слађаном никад нису имали проблема, и то смо доставили у Приштину. Сада смо ћерка и ја спремне да продамо све што имамо, да положимо кауцију да се Слађану омогући да се брани са слободе, али, наше вапаје нико не разумије. Ми не тражимо немогуће, само да му се омогући да се брани или са слободе или из кућног притвора, само да му се омогући лијечење. Не можемо да схватимо да годину дана ништа не може да се учинимо, да су сви наши вапаји без резултата", каже Сузана.

У међувремену, пред Основним судом у Приштини љетос је почело суђење Трајковићу који је почетком новембра прошле године са осталим колегама Србима напустио КПС а мјесец и по касније је ухапшен. Почетком септембра ове године он се на рочишту у Приштини изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

"Слађан је приликом пријема у КПС прошао све безбједносне провере. Упорно понавља да у том селу које се помиње у оптужници никада није ни био, упорно тражи суочавање са свједоцима, понавља да је невин, али, све је то џаба, ево већ годину дана лежи у затвору. Породица је увјерена у његову невиност и борићемо се да то и докажемо, ништа нам друго не преостаје", каже Сузана Трајковић.

Бранилац Трајковића, адвокат Дејан Васић је прије неколико дана на више адреса, званичницима на Косову и Метохији, упутио молбу да се његовом брањенику омогући одбрана са слободе и навео да је Слађанова породица спремна да цјелокупном имовином гарантује да ће он учествовати у поступку.

"Ја сам у име породице Слађана Трајковића, који је оптужен да је наводно извршио дјело ратног злочина, поднео једну молбу коју сам упутио свим релевантним званичницима на Kосову, почев од шефова Умника, Оебса, преко свих релевантних амбасада у Приштини и међународним преговарачима, Мирославу Лајчаку, Ђузепу Борељу и Габријелу Ескобару, само са једном молбом да се, колико год је то могуће, и колико они имају ауторитета, Слађану омогући одбрана са слободе. Слађан је снажно мотивисан да пред приштинским судом докаже своју невиност", навео је Васић.

По ријечима Сузане Трајковић њен супруг "једва чека суочавање са свједоцима, да се погледају у очи и да му кажу где је био и шта је радио".

"Слађан је веома мотивисан са суђење, чека то суочавање са свједоцима и свјестан је да нема другог начина да докаже да је невин. Психички се још и држи колико-толико, труди се, није пао, ми га подржавамо колико можемо. Понављам му да ће све бити лакше кад крене суђење, кад добије право да и он говори, да се бори за своја права, да се брани, да докаже своју невиност, ако неко буде спреман да нас саслуша", каже Сузана Трајковић.

Пратите нас и путем Вибера